În Italia, restricţiile la nivel naţional au fost prelungite până pe 3 mai
În Italia, restricţiile la nivel naţional au fost prelungite până pe 3 mai.
Articol de Florin Lepădatu, 13 Aprilie 2020, 15:01
Ţările cele mai afectate, precum Italia și Spania, planifică revenirea la normal cu mai multă prudență.
Astfel, în Italia, este a șasea săptămână de izolare.
Ce măsuri a luat guvernul de la Roma pentru următoarea perioadă și ce cred românii de acolo despre situația creată de pandemie?
Corespondenţă din Roma,reporter: Elena Postelnicu - "În cea de-a opta săptămâna de epidemie, italienii încep de astăzi și cea de-a șasea săptămâna de izolare în propriile locuințe.
Restricțiile la nivel național au fost introduse, pentru prima dată, la 10 martie și urmau să expire chiar astăzi, la 13 aprilie, însă în condițiile în care în Peninsulă sunt în prezent peste 100.000 de pacienți pozitivi și s-a ajuns la aproximativ 19.900 de morți, Guvernul de la Roma a decis, încă de vineri, prelungirea lor până la data de 3 mai.
De mâine, se vor mai deschide doar librăriile și magazinele cu îmbrăcăminte pentru copii și reîncep activitățile forestiere.
În rest, sunt permise, în continuare, doar deplasările strict necesare motivate de muncă, sănătate, situații de urgență absolută sau alte motive bine întemeiate.
O parte dintre cetățeni lucrează de acasă, însă nu toți.
Nicu Moraru se ocupă pe cont propriu de restaurarea apartamentelor.
Evident nu poate lucra de acasă în prezent și recunoaște că, pe moment, s-a ajuns la o supraviețuire individuală în multe familii din Peninsulă.
Nicu Moraru: "Situația începe să se complice.
Din punct de vedere al măsurilor de protecție împotriva răspândirii acestui virus e o continuare justă, pentru că, la Roma și în regiunea Lazio, spre exemplu, doar în ultimele 24 de ore au crescut numărul de infectați cu ceva în jur la 200 de persoane.
Deci situația nu este absolut deloc terminată sau sigură.
Oricum, nu hotărâm noi nici să rămânem și nici cât vom rămâne acasă.
Problema se pune cât vom mai putea să o facem în condițiile în care numai încasăm nimic de mai bine de o lună, iar nevoile sunt cele stringente, cele alimentare, de medicamente.
Altele pot să mai aștepte: factori de lumină, apă, chirie; chiar și ratele la bănci, chiar dacă și aici guvernul a stabilit niște măsuri și le vom urmări să facem cererile necesare.
Pare că, din 3 mai, vor începe să deschidă activitățile.
Nu știu în schimb cu ce bani se va face.
Chiar și ajutoarele promise, cele de 600 de euro, promise salariaților, dar și tuturor celorlalți, de exemplu pentru cei care au terminat de curând șomajul, deocamdată sunt sistate, sunt blocate, pentru că pare că nu au fost stabilite foarte în detaliu măsurile de aplicare.
Cert este că situația devine tot mai mult o situație de supraviețuire individuală și a nucleului familial.
Văd tot mai multe asociații, ONG-uri, biserica, implicate în această situație de nevoi imediate ale multor familii din Roma și bănuiesc că în toată Italia."