În Italia este aşteptată dizolvarea Parlamentului de către preşedinte
Decizia va fi luată astăzi sau cel târziu mâine, după o întâlnire a şefului statului cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului italian.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 28 Decembrie 2017, 08:26
În Italia este aşteptată dizolvarea Parlamentului de către preşedintele Sergio Mattarella.
Decizia va fi luată astăzi sau cel târziu mâine, după o întâlnire a şefului statului cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului italian.
Corespondentul nostru la Roma, Elena Postelnicu, despre această cutumă şi despre perspectivele politice din Peninsulă.
Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, ar putea dizolva astăzi sau mâine cele două Camere ael Parlamentului de la Roma, urmând ca la 4 martie să se organizeze alegerile legislartive.
Această decizie este luată după ce la ultima şedinţă din Senat din acest an asupra legii care permite acordarea automată a cetăţeniei italiene copiilor străini născuţi în Peninsulă, nu a existat nici măcar cvorumul necesar pentru a fi supusă la vot.
Această iniţiativă legislativă, denumită 'ius soli', a provocat şi provoacă în continuare reacţii contradictorii, cu atât mai mult cu cât se crede că principala formaţiune politică de la guvernare, Partidul Democrat, ar încerca să atragă voturile imigranţilor.
Pe de altă parte, potrivit Constituţiei italiene, la finalul unui mandat de cinci ani a unui parlament, preşedintele Republicii trebuie să dizolve cele două Camere.
Drumul spre formarea unui nou guvern nu va fi deloc simplu.
Partidele de dreapta sunt mai puternice, potrivit sondajelor. Forza Italia a lui Silvio Berlusconi şi formaţiunea extremistă Liga Nordului sunt creditate cu câte 14,5% din opţiunile de vot, împreună cu restul formaţiunilor de dreapta ajungând la 35,5%.
De partea cealaltă, în tabăra stângii, Partidul Democrat, de la guvernare, este cotat cu 27% dintre voturi, în vreme ce Mişcarea 5 Stele a lui Beppe Grillo, are cu un procent mai mult.