În Grecia se propune un nou sistem de facturi la energia electrică
Noul sistem, care este programat să înceapă de la 1 ianuarie 2024, clasifică facturile de energie electrică în patru categorii.
Articol de Michaela Lamprinidou, 13 Decembrie 2023, 07:08
În Grecia, pentru a spori transparența în facturarea energiei electrice și a tempera protestele consumatorilor, se propune un nou sistem de facturi la energia electrică, clasificat pe culori.
Un sondaj derulat în Grecia cu câteva luni în urmă a scos în evidență faptul că majoritatea consumatorilor de energie nu înțeleg facturile de electricitate și nu știu cât din ele reprezintă efectiv energia consumată, din cauza numeroaselor taxe suplimentare incluse. De notat că peste 60% din factura la electricitate din Grecia o reprezintă alte taxe, care nu au legătură cu energia consumată, și de aceea consumatorii se simt vulnerabili sau frustraţi și nu au curajul să schimbe furnizorul de energie.
Într-o tentativă de a spori transparența în facturarea energiei electrice și de a tempera protestele consumatorilor, Ministerul pentru Mediu și Energie, în colaborare cu Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei, Deșeurilor și Apelor din Grecia, a anunțat un nou sistem de facturi cu energie electrică, clasificat pe culori.
Noul sistem, care este programat să înceapă de la 1 ianuarie 2024, clasifică facturile de energie electrică în patru categorii: albastru pentru facturile fixe, verde pentru facturile variabile cu notificare prealabilă a prețului, portocaliu pentru prețuri dinamice și galben pentru consumatori cu contoare inteligente.
Anunțul a generat o polemică între guvern și opoziție, dar și o confuzie totală în rândul consumatorilor, care, mai frustrați ca niciodată, trebuie ca până la 1 ianuarie se aleagă tipul de contract și tarife semnat cu furnizorii de energie.
Cadrul care se configurează nu este pe deplin clar, deoarece consumatorul nu are nici timpul și nici cunoștințele necesare pentru a se ocupa de o problemă complexă, iar termenul-limită, de numai o lună, este sufocant.
Numeroși consumatori nu cunosc încă ce se va întâmpla cu contractele lor care vor expira în viitor și, apoi, fiecare consumator se întreabă cum este posibil ca el, consumatorul, să se angajeze dinainte la un tarif care îi va fi anunțat pe 1 ianuarie.
Deși ministrul de resort afirmă că această nouă abordare va oferi consumatorilor o mai mare transparență a contractului și a facturii de electricitate, pentru a înțelege mai ușor facturile de energie electrică, permițându-le să ia decizii cu privire la consumul lor de energie, realitatea este că până astăzi nimeni nu a procedat la încheierea unui contract pe noul sistem.
În consecință, potrivit Autorității de Reglementare a Energiei, toți consumatorii fără contract la 1 ianuarie vor fi clasificați pe culoarea verde, cu tarif variabil la factura electrică, cu termen de șase luni, pentru ca între timp ei să se familiarizeze cu noul sistem și să aleagă ulterior varianta cea mai favorabilă.