În Germania marea coaliţie de guvernare a convenit asupra pensiei de bază
La Berlin, marea coaliţie de guvernare formată din conservatori şi social democraţi a convenit asupra introducerii unei aşa numite pensii de bază
Articol de Vlad Drăghicescu, Bonn, 13 Noiembrie 2019, 05:06
Deşi au existat momente în care disputa privind aşa numita pensie de bază a părut să ameninţe stabilitatea marii coaliţii de la Berlin, liderii conservatori şi social democraţi au anunţat totuşi în urmă cu trei zile că pensia de bază intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021. Aceasta reprezintă de fapt un supliment la pensia pentru limită de vârstă primită de persoanele care au plătit contribuţii timp de 35 de ani atât ca salariaţi, cât şi în perioadele în care au crescut copii sau au îngrijit rude bolnave, însă pentru că au avut salarii mici, iar contribuţiile lor la fondul de pensii au fost scăzute aceste persoane beneficiază de pensii foarte modestă.
Prin urmare pensia de bază urmăreşte să garanteze că remuneraţia acestor pensionari este mai mare decât venitul lor de bază, adică asistenţa socială primită independent de nivelul contribuţiilor.
Să luăm de pildă exemplul unui frizer care deşi a lucrat cu normă întreagă 40 de ani a câştigat doar 40% din salariul mediu. Lui îi revin o pensie de 529 de euro, dar care după intrarea în vigoare a pensiei de bază va creşte la 934 de euro, însă numai după ce statul verifică sursele alternative de venit ale frizerului, cum ar fi venituri din chirii şi asigurări private.
Analiştii economici atrag atenţia că deşi obiectivele pensiei de bază sunt nobile în sine compromisul la care a ajuns marea coaliţie prezintă mai multe deficienţe.
Deosebit de controversată a fost propunerea de verificare a necesităţii acordării pensiei de bază. Mai multe voci din Uniunea Creştin Democrată au solicitat un asemenea instrument, argumentând că el permite sprijinirea persoanelor care într-adevăr au nevoie de pensia de bază, însă social democraţii s-au opus explicând că nu vor ca persoanele care au cotizat o viaţă întreagă să fie puse pe drumuri sau să fie nevoită să îşi dezvăluie toate veniturile şi bunurile pe care le posedă.
După cum arătam, înţelegerea actuală prevede doar verificarea veniturilor care va avea loc automat printr-un schimb de date între asigurările de pensii şi Fisc.
Comentatorii amintesc însă că pensia de bază urmează să fie finanţată din banii contribuabililor.
Cel mai grav neajuns pe termen lung este însă faptul că pensia de bază se aplică în detrimentul generaţiilor tinere, întrucât povara fiscală este suportată în mare parte de populaţia şi întreprinderile active din punct de vedere economic, mai spun experţii.
Formaţiunea naţionalistă Alternativa pentru Germania, principalul partid de opoziţie în Bundestag a criticat dur concesiile făcute de conservatori în faţa social democraţiilor. Europarlamentarul Jörg Meuthen, purtător de cuvânt al AFD a reiterat ideea potrivit căreia TDU ar fi devenit un veritabil partid de stânga.