În Franţa, unii fermieri se arată dispuşi să renunţe la proteste, după setul de măsuri anunţat de premierul Gabriel Attal
În Portugalia, sute de agricultori au ieşit astăzi în stradă şi au blocat accesul pe mai multe şosele, inclusiv către două puncte de trecere a frontierei cu Spania.
Articol de Florin Lepădatu, 01 Februarie 2024, 18:18
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Şi în Portugalia, sute de agricultori au ieşit astăzi în stradă şi au blocat accesul pe mai multe şosele, inclusiv către două puncte de trecere a frontierei cu Spania. Demonstraţii ale fermierilor au avut loc şi în Grecia, în al doilea oraş ca mărime al ţării, Salonic. În schimb, în Franţa, unii fermieri se arată dispuşi să renunţe la proteste, după ce premierul Gabriel Attal, a anunţat, astăzi, un nou set de măsuri în încercarea de a rezolva criza socială, care durează de aproape două săptămâni.
Transmite corespondenta RRA la Paris, Daniela Coman: ”Premierul Gabriel Attal a asigurat că va fi înscrisă în lege suveranitatea Franţei de a cultiva, de a recolta şi de a se alimenta conform valorilor şi tradiţiilor sale, iar ca noi măsuri concrete şi imediate 150 de milioane de euro ajutor de stat suplimentar anual şi cu caracter permanent, începând din acest an, pentru susţinerea crescătorilor de animale, o pauză în programul prevăzut pentru renunţarea la utilizarea pesticidelor în culturile de câmp, suspendarea importului de fructe şi legume tratate cu produse interzise în Franţa. Guvernul francez respinge categoric carnea sintetică şi cere de la Uniunea Europeană o legislaţie clară pe acest subiect. De asemenea, Franţa solicită negocierea la nivel european a produselor agroalimentare provenite din Ucraina, a mai declarat premierul Gabriel Attal.
Gabriel Attal: ”Cât priveşte Ucraina, am avansat în stabilirea condiţiilor de import pentru carnea de pasăre şi ouă, dar va trebui să abordăm şi chestiunea cerealelor în cadrul unor noi negocieri.”
La solicitarea producătorilor agricoli, guvernul francez declanşează de mâine controale amănunţite în sectorul industriei alimentare şi în reţelele de supermarketuri pentru a identifica şi sancţiona, după caz, toate abaterile de la legile privind plata corectă a agricultorilor, etichetarea înşelătoare a produselor ambalate şi alte tipuri de fraudă.”/RADOR RADIO ROMÂNIA/