În Franţa, profilul bolnavilor COVID s-a schimbat
În Franţa, profilul bolnavilor COVID s-a schimbat faţă de valurile precedente.
Articol de Radiojurnal, 30 Iulie 2021, 09:05
Peste 4 miliarde de doze de vaccinuri anti-COVID-19 au fost administrate în lume, până acum - arată datele oficiale prezentate de guverne, însă ritmul de imunizare la nivel global a încetinit uşor.
Pe toate continentele autorităţile fac eforturi pentru a convinge populaţia să se vaccineze, mai ales că tuplina indiană Delta, mai contagioasă, a devenit deja dominantă în anumite zone. În contextul relaxării restricţiilor, ţările europene care depind de turism, precum Grecia, Italia, Spania sau Franţa, se confruntă acum cu o creştere a numărului de cazuri de coronavirus.
La scurt timp după anunţul privind introducerea permisului sanitar, francezii raportează cifre în creştere din cauza mutaţiei Delta, dar cazurile grave sunt puţine.
Staţiunile de pe litoralul Atlanticului şi al Mediteranei sunt cele mai afectate - relatează de la Paris corespondenta RRA, Daniela Coman.
Reporter: Daniela Coman - Profilul bolnavilor COVID s-a schimbat faţă de valurile precedente. Pacienţii au sub 60 de ani şi prezintă unele comorbidităţi, în special obezitate. Vârsta lor a scăzut, pentru că în Franţa mai mult de 90% din persoanele de peste 70 de ani au fost complet vaccinate. Peste 3,5 milioane de teste au fost făcute în ultima săptămână, o creştere cu 50% în 7 zile - este un efect al impunerii, pe 21 iulie, a permisului sanitar în toate spaţiile culturale, de agrement şi petrecerea timpului liber, piscine şi săli de sport. Obligaţia de a arăta dovada vaccinării sau a unui test negativ va fi extinsă, începând cu 9 august, la toate instituţiile care primesc public, inclusiv spitale, cămine pentru vârstnici, restaurante şi cafenele. Alt efect al acestei decizii, dar şi al vaccinării obligatorii pentru anumite categorii de angajaţi, este că tot mai mulţi francezi au decis să se vaccineze. De aproape două săptămâni sunt administrate între 600.000 şi 800.000 de doze pe zi, în prezent 60% din populaţie fiind vaccinată complet. Guvernul a anunţat că va demara în curând o aşa-numită campanie itinerantă pentru a găsi persoane vulnerabile care prezintă risc de boală gravă şi de a le convinge să le vaccineze. Cu o situaţie gravă se confruntă Antilele Franceze din Marea Caraibelor, unde, din acest weekend, vor fi impuse noi restricţii. În Guadelupa şi Martinica doar 15% din locuitori s-au vaccinat.