În Franţa începe dezbaterea proiectului privind o nouă lege a migraţiei
Senatul Franţei începe dezbaterea proiectului propus de guvern pentru o nouă lege a migraţiei, cu restricţionarea cererilor de azil şi expulzarea mai rapidă a străinilor indezirabili.
Articol de Florin Lepădatu, 06 Noiembrie 2023, 15:03
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Senatul Franţei începe dezbaterea proiectului propus de guvern pentru o nouă lege a migraţiei, cu restricţionarea cererilor de azil şi expulzarea mai rapidă a străinilor indezirabili.
Proiectul este sursă de tensiune crescută pe scena politică, date fiind diferenţele de abordare dintre forţele parlamentare de stânga şi de dreapta, după cum transmite de la Paris corespondentul RRA Daniela Coman: ”Proiectul noi legi privind migrația are o componentă represivă, și anume de duritate față de străinii care comit infracțiuni, și o alta de integrare pentru aceia care muncesc cinstit și fac eforturi să se integreze, potrivit autorului textului, ministrul de interne, Gérald Darmanin.
Gérald Darmanin: ”Fermitate împotriva străinilor delincvenţi, fermitate împotriva migraţiei ilegale, fermitate împotriva tuturor traficanților, acestor comercianți de ființe umane. În noua lege, traficul de persoane nu va mai fi încadrat ca delict, ci ca infracțiune. Acest text de lege înseamnă fermitate. Vom găsi o cale pentru a-l adopta.”
Punctul crucial al proiectului este articolul 3, ce prevede regularizarea situației străinilor fără acte legale, dar care lucrează de mai mult timp în Franța în sectoare aflate în criză de forță de muncă: construcții, agricultură, salubritate, hoteluri și restaurante, îngrijirea persoanelor vârstnice, menaj şi supraveghere copii la persoane fizice. Partidele de dreapta se opun categoric acestui articol, pe care îl văd ca pe o încurajare a migrației ilegale, în timp ce stânga nu este de acord cu accelerarea expulzării ilegalilor. Partidul prezidențial Renaissance și aliații săi nu dețin majoritatea absolută în parlament, fiind obligați să își găsească susținători în rândul opoziției, ca să completeze numărul necesar de voturi pentru a trece orice propunere legislativă, un demers care de această dată se anunță extrem de dificil.”/RADOR RADIO ROMÂNIA/