În China jurnaliştii "vor avea libertate deplină"
Administraţia centrală de la Beijing a dat asigurări că la Jocurile Asiatice, găzduite de China în noiembrie, presa va avea libertate deplină în a intervieva oficialităţi şi chiar localnici.
Articol de Sergiu Şteţ, Shanghai, 04 August 2010, 20:24
În China, una din criticile la care este supus guvernul atunci când vine vorba despre drepturile omului este cea referitoare la libertatea presei sau, mai bine zis, la nerespectarea ei.
S-a întâmplat şi la Olimpiada de la Beijing de anul trecut, când mai mulţi jurnalişti străini s-au plâns că autorităţile chineze le-au restricţionat accesul la informaţie.
Pentru ca situaţia să nu se mai repete, la Jocurile Asiatice ce vor fi găzduite de China în noiembrie, organizatorii au anunţat încă de pe acum că presa va avea libertate deplină în a intervieva sportivi, antrenori, oficialităţi şi chiar localnici.
Administraţia centrală pentru presă de la Beijing a publicat pe pagina sa de internet asigurări privind protecţia legală a jurnaliştilor în exercitarea profesiei.
Potrivit anunţului administraţiei centrale pentru presă "legislaţia protejează pe cei care publică şi documentează date sau fapte care nu sunt încadrate la categoria secret".
Administraţia a mai anunţat că va verifica în următoarele săptămâni modul de aplicare a unor directive emise în 2008.
Acestea prevăd printre altele că este interzisă obstrucţionarea activităţii jurnaliştilor.
Reacţia oficială are loc după un recent caz controversat
Qi Ziming, un ziarist la "Observatorul Economic", un săptămânal din eijing, a fost pus pe lista suspecţilor daţi în urmărire de poliţia din provincia Zhejiang.
Jurnalistul publicase articole care dezvăluiau tranzacţii cu acţiuni ale unor companii listate la bursă, tranzacţii în care erau implicate persoane care aveau acces la informaţii confidenţiale.
Conducerea companiei a cerut poliţiei punerea sub urmărire a ziaristului sub acuzaţia de publicare de informaţii false şi atingeri aduse reputaţiei companiei. Qi Ziming a fost pe lista celor daţi în urmărire generală timp de o săptămână.
Cazul său a atras atenţia presei din China şi autorităţilor superioare, astfel că până la urmă poliţia din provincia Zhejiang l-a scos de pe lista urmăriţilor.
Preşedintele Asociaţiei Presei din Guangdong, gazda viitoarelor Jocuri Sportive Asiatice, a declarat că situaţia din provincia Zhejiang este un caz de abuz al autorităţilor locale care apără interese de grup.
Guvernul de la Beijing a redus restricţiile privind activitatea jurnaliştilor pe perioada Olimpiadei din august 2008.
Ulterior, aceste norme relaxate au fost introduse în legislaţia care reglementează activitatea presei din China.