În căutarea broaştelor pierdute
Mai mulţi biologi din 14 ţări vor porni în următoarele două luni în căutarea a trei specii de broaşte, considerate a fi pe cale de dispariţie.
Articol de Ionuţ Dragu, 09 August 2010, 12:57
Biologii din întreaga lume sunt pe punctul de a porni o cursă pentru salvarea unei specii de broaşte, considerată a fi pe cale de dispariţie.
Potrivit BBC, în următoarele două luni mai multe echipe de biologi din 14 ţări vor porni în căutarea broaştei aurii şi a altor două specii.
Biologii afirmă că broaştele sunt amfibienii cu rata cea mai mare de dispariţie de pe planetă, multe dintre specii fiind eliminate de către un virus purtat de apă.
Omul de ştiinţă Robin Moore spune că peste 100 de specii de amfibieni sunt incluse în căutările din următoarele două luni, încurajaţi de descoperirile oamenilor obişnuiţi care de multe ori au dat peste specii de broaşte considerate dispărute de multă vreme.
Chytridiomycosis, virusul care duce la exterminarea unor specii
Biologii afirmă că principalul factor care duce la dispariţia multor specii de amfibieni este cauzat de deteriorarea habitatului precum dispariţia pădurilor şi a mlaştinilor.
De asemenea, printre factorii direcţi care duc la dispariţia multor specii de broaşte se află virusul "chytridiomycosis" care produce o infecţie puternică.
Îngrijorarea cea mai mare a biologilor este că momentat nu există nicio modalitate de a evita răspândirea virusului.
Cu toate că unele dintre speciile de broaşte sunt imune la virus, efectele acestuia sunt rapide.
De exemplu broasca aurie din Costa Rica, Incilius periglenes, considerată dispărută după doar un an în care numărul acestora era semnificativ, a devenit un simbol al speciilor pe cale de dispariţie.
În următoarele două luni biologii vor căuta în special speciile "Discoglossus nigriventer", originară din Israel şi "Callixalus pictus", descoperită în Republica Democrată Congo şi în Rwanda.