În Bulgaria astăzi au loc alegeri anticipate
6,8 milioane de cetăţeni bulgari sunt aşteptaţi astăzi, la secţiile de votare care se deschid la ora 7.00
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 26 Martie 2017, 02:59
Este pentru a treia oară în ultimii patru ani când bulgarii se prezintă la urne să-şi aleagă parlamentarii, după o campanie electorală în care au ieşit în evidenţă dezbaterile privind relaţiile cu Rusia şi cu Turcia, dar şi promisiunile de creştere a salariilor şi a pensiilor.
Cu 31% -33% din preferinţe Partidul Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei, GERP, al expremierului Boiko Borisov, conduce cu un mic avantaj în faţa Partidului Socialist în ultimele două sondaje electorale. Pe următoarele două locuri, cu 11% şi respectiv 8%, se află Coaliţia Patrioţi Uniţi şi Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi, primul partid al etnicilor turci al musulmanilor. Cu 5% - 6% urmează Partidul Volea, voinţă, al omului de afaceri Veselin Mareshki. La pragul de patru procente este Blocul Reformator, urmat de coaliţia ADR Mişcare 21.
Sondajele sociologice în cea mai săracă şi cea mai coruptă ţară din UE însă nu au o greutate foarte mare. În urmă cu cinci luni, candidatul socialist ex-generalul Rumen Radev a obţinut o victorie categorică în alegerile prezidenţiale după ce sindajele au dat avantaj oponentei sale din GERP, Teţka Taceva.
Socialiştii şi-au reînnoit condicerea, reuşind să atragă în liste persoane populare. În plan extern, ei promit îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia şi apărarea mai fermă a intereselor naţionale în cadrul UE.
Oponenţii din GERP au răspuns cu promisiunea de a continua construcţia metroului sofiot, a autostrăzilor, de a dubla salariile profesorilor şi a asigura noi investiţii şi locuri de muncă.
După ce la propunerea naţionaliştilor guvernul a limitat la 35 numărul secţiilor electorale în ţările nemembtea ale UE, în Turica a fost organizat transportul gratuit în Bulgaria pentru scrutin a zeci de mii de alegători cu dublă cetăţenie. Ankara a dat 11 zile concediu celor care doresc să voteze în Bulgaria.
Nemulţumiţi de aşa-zisul turism electoral, simpatizaţi ai coaliţiei "Patrioţi Uniţi" au blocat, ieri, cele trei puncte de trecere la frontiera comună. Autoprităţile builgare au dat asigurări că va fi garantată libera trecere.
Preşedintele turc Erdogan a acuzat vineri, Bulgaria că exercită presiuni asupra alegătorilor etnici turci. Probleme au aparut şi în relaţiile cu Rusia, după ce în prestigioasa revistă "Wall Street Journal" a aparut un articol care semnalează despre implicarea Kremlinului în sprijinul socialiştilor bulgari. Ex-preşedintele Rosen Plevneliev şi-a exprimat îngrijorarea faţă de activizarea Rusiei.