În acest moment, „nu suntem pregătiţi pentru reapariţia războiului terestru”
Declarația îi aparține vicecancelarului german Robert Habeck.
Articol de Vlad Drăghicescu, Bonn, 21 Martie 2024, 13:49
Liderii Uniunii Europene discută la Bruxelles şi despre înarmarea Ucrainei, dar şi despre propria înarmare în faţa ameninţărilor provocate de invazia Rusiei. Germania, principala a forţă economică a Uniunii, afirmă, prin vicecancelarul Robert Habeck, că evoluţiile globale fac din întărirea apărării o necesitate. El s-a pronunţat în favoarea accelerării producţiei de armament şi a spus că ar trebui reactivate şi scenariile de intervenţie pentru apărarea naţională
În anii '90 a domnit convingerea că o armată este necesară doar pentru operaţiuni de poliţie militară în străinătate. Însă nu suntem pregătiţi pentru reapariţia războiului terestru, a declarat vicecancelarul german Robert Habeck, aseară, la Berlin. El a avertizat că Europa şi Germania nu se mai pot baza pe implicarea financiară şi cu echipamente militare a Statelor Unite.
Oficialul federal s-a pronunţat în favoarea accelerării producţiei de armament şi a reactivării scenariilor de intervenţie pentru apărarea naţională. El afirmă că acest lucru este valabil indiferent dacă Donald Trump câştigă sau nu următoarele alegeri prezidenţiale americane.
"Nu riscăm nimic dacă ne pregătim, dar am risca enorm dacă ne-am culca pe o ureche", a spus ministrul economiei federal.
Întrebat dacă o mai bună în armare înseamnă că guvernul federal trebuie să facă economii în alte domenii de activitate, Habeck a răspuns: "În clipa de faţă, nu neapărat". Oficialul german a amintit şi că numeroase inovaţii tehnice de zi cu zi au luat naştere graţie cercetării în domeniul militar.
În plus, producţia militară însăşi are un impact asupra performanţei economice, a explicat politicianul ecologist. El şi-a exprimat speranţa că bunurile militare vor fi folosite doar pentru instruire, însă avem nevoie de ele şi trebuie să fim conştienţi că va exista un preţ de plătit, a conchis Habeck.