Imunitatea lui Vladimir Voronin, în comisia juridică
Comisia juridică din Parlamentul de la Chişinău va discuta cererea Procuraturii Generale privind retragerea imunităţii parlamentare a fostului preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 27 Septembrie 2010, 10:54
Comisia juridică din Parlamentul de la Chişinău va discuta luni cererea Procuraturii Generale de retragerea a imunităţii parlamentare a liderului comunist, fostul preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin.
Fostul preşedinte este cercetat penal, fiind bănuit de neglijenţă în funcţie în timpul demonstraţiilor anticomuniste din 7 aprilie 2009, soldate cu violenţe, când nu ar fi luat măsurile necesare pentru a proteja manifestanţii şi clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei.
O persoană a murit atunci, iar sute de tineri arestaţi au fost maltrataţi în comisariatele de poliţie.
În cazul în care majoritatea deputaţilor din Comisia juridică a Parlamentului acceptă cererea procurorilor, votul se mută în plenul Legisltivului.
Pentru ridicarea imunităţii deputatului Vladimir Voronin este suficientă o simplă majoritate a deputaţilor.
Divergenţe priviind numărul de voturi pentru suspendarea imunităţii
Între jurişti nu există totuşi un punct de vedere comun în ceea ce priveşte numărul de voturi necesar ridicării imunităţii lui Vladimir Voronin.
Unii dintre aceştia susţin că în calitate de fost şef de stat, liderul comunist se bucură de o imunitate prezidenţială pe viaţă, care se poate ridica doar cu votul a două treimi din deputaţi, număr pe care alianţa democratică de guvernare nu îl are.
Comuniştii mai spun că fostul preşedinte se bucură şi de o a treia imunitate, ca membru al delegaţiei moldovene la APCE.
Fostul şef al agenţiei de stat Moldsilva, vizat de asemenea de ridicarea imunităţii
Procuratura Generală a mai cerut ridicarea imunităţii şi unui alt deputat comunist, Anatolie Popuşoi, fostul şef al agenţiei de stat Moldsilva, care a dat în folosinţă familiei Voronin, cu mari abateri de la legislaţie, pădurea de 700 ha din apropierea satului Ţiganca, raionul Orhei.
Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a declarat că ridicarea imunităţii lui Vladimir Voronin poate fi pusă la vot chiar şi după ziua de marţi, când Parlamentul de la Chişinău va fi dizolvat.
Şi asta, pentru că actualul Legislativ poate continua să adopte hotărâri şi legi ordinare până la validarea noului Parlament, iar ridicarea imunităţii se face printr-o simplă hotărâre, a precizat Mihai Ghimpu.