Împrumut de 35 de miliarde de euro pentru Franţa
Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a prezentat detaliile unui împrumut de 35 de miliarde de euro.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 14 Decembrie 2009, 14:14
Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a prezentat detaliile unui împrumut masiv de 35 de miliarde de euro, bani pe care statul francez urmează să îi investească în sectoare-cheie ale economiei.
Preşedintele a luat decizia pe baza raportului întocmit de o comisie condusă de doi foşti prim-miniştri.
Principalele domenii avute în vedere sunt tehnologiile viitorului, cercetarea şi învăţământul superior.
Săptămâna trecută, Nicolas Sarkozy a anunţat că, în mare, va ţine cont de recomandările făcute de comisia condusă de doi foşti prim-miniştri, Alain Juppé şi Michel Rocard, comisie însărcinată cu stabilirea domeniilor prioritare care vor fi finanţate din banii împrumutaţi.
Este vorba de 35 de miliarde de euro, bani publici, din care 11 miliarde reprezintă dobânzile pe care statul le va încasa de la băncile cărora le-a acordat ajutoare în timpul crizei financiare. Prin urmare, împrumutul efectiv, obţinut exclusiv de pe pieţe financiare interne, va fi de aproximativ 22 de miliarde de euro.
Nicolas Sarkozy a decis să mobilizăze 35 de miliarde de euro, care vor fi exclusiv consacraţi priorităţilor viitorului. În total, este vorba de 60 de miliarde de investiţii publice şi private, care vor fi alocate în cinci domenii prioritare: învăţământ superior, cercetare, industrie şi IMM-uri, digitalizare şi dezvoltare durabilă.
Aproximativ o treime din bani, 11 miliarde, se vor îndrepta către cercetare, inovare şi învăţământ superior.
Se doreşte, între altele, crearea a circa zece campusuri de elită, care să rivalizeze cu cele mai bune de pe plan mondial.
De investiţii este nevoie şi pentru dezvoltarea unor oraşe durabile, mai precis pentru amenajarea urbană.
Necesar este de asemenea şi un salt tehnologic, prin trecerea la o societate digitalizată, bazată în egală măsură pe o economie verde, în care accentul să fie pus pe energiile regenerabile şi în care întreprinderile mici şi mijlocii inovatoare să aibă mai uşor acces la finanţare.
Totuşi, toate aceste noi cheltuieli vin într-un moment în care datoria şi deficitul public al Franţei se află la un nivel record. În plus, acest împrumut nu se bucură de o mare susţinere a reprezentanţilor opoziţiei socialiste de stânga.
"Marele împrumut presupune rambursarea lui în câţiva ani, dar şi dobânzi care vor trebui achitate. Sunt 35 de miliarde de euro care se vor adăuga la deficitul pe 2010. Nicolas Sarkozy le ascunde francezilor că împrumuturile de azi sunt impozitele de mâine" - a declarat François Hollande, liderul opoziţiei socialiste din Franţa.