Implicarea SUA în acţiunile din Libia, "limitată"
Preşedintele american, Barack Obama, a răspuns criticilor formulate de politicieni spunând că intervenţia militară din Libia, prima din mandatul său, e justificată, dar implicarea Statelor Unite va fi limitată.
29 Martie 2011, 07:43
Preşedintele Obama şi-a apărat cu fermitate strategia abordării crizei libiene în cea mai agresivă tentativă de a răspunde criticilor republicanilor, ale membrilor propriului partid, ca şi ale americanilor obosiţi de ideea unui al treilea război într-o a treia ţară musulmană.
Armata americană a intervenit în Libia pentru a preveni un masacru împotriva civililor, a insistat liderul de la Casa Albă.
"Dacă am fi ignorat responsabilitatea Americii ca lider şi – mai profund – responsabilităţile noastre faţă de celelalte fiinţe umane în asemenea circumstanţe , ar fi însemnat o trădare a ceea ce suntem", a a spus Barack Obama.
Preşedintele Obama a avertizat asupra implicaţiilor pentru regiune ale unui masacru asupra civililor în Libia, dar nu s-a referit la escaladarea violenţelor din celelalte ţări ale regiunii, sugerând clar că acţiunea militară în Libia nu constituie un precedent pentru SUA.
Obama a exclus un atac direct asupra colonelului Gaddafi prevenind că a încerca o înlăturare a sa de la putere prin acţiune militară ar fi o eroare costisitoare.
"Am făcut clar faptul că Gaddafi şi-a pierdut încrederea propriei populaţii şi legitimitatea de a conduce. Am spus că trebuie să părăsească puterea", a spus liderul de la Casa Albă.
Rezoluţia ONU "nu autorizează" înlăturarea lui Gaddafi
Rezoluţia Consiliului de Securitate nu autorizează, însă, a reamintit preşedintele american, înlăturarea colonelului Gaddafi de la putere.
"Gaddafi nu a părăsit încă puterea. Şi până o va face, Libia va rămîne periculoasă. Mai mult, chiar după ce Gaddafi va părăsi puterea, 40 de ani de tiranie au lăsat Libia fracturată şi fără instituţii civile puternice. Tranziţia la un guvern legitim, care să răspundă poporului libian, va fi o misiune dificilă. Şi, în vreme ce SUA îşi vor aduce partea lor în a ajuta, va fi o misiune pentru coaliţia internaţională şi, mai important pentru poporul libian însuşi”, a mai spus Barack Obama.
Video: Preşedintele american Barack Obama despre Libia.
Preşedintele american a anunţat că NATO va prelua comanda întregii operaţiuni miercuri şi a reafirmat că Statele Unite se vor retrage din prima linie, dar nu a estimat când s-ar putea încheia conflictul.
"Cea mai eficientă alianţă a noastră, NATO, preia comanda operaţiunii. Transferul comenzii de la SUA către NATO va avea loc miercuri ....şi sunt deplin convins, coaliţia noastră va continua presiunile asupra forţelor lui Gaddafi.”
Secretarul apărării şi secretarul de stat spun că operaţiunea din Libia ar putea dura luni de zile
Discursul preşedintelui a fost precedat duminică de o serie de interviuri la televiziunile americane ale secretarului apărării şi ale secretarului de stat .
Comentariile celor doi cei mai înalţi oficiali ai echipei de securitate naţională a preşedintelui au ilustrat, potrivit analiştilor, calculul complex pe care Obama a trebuit să-l facă pentru a angaja armata americană în impunerea unei zone de excludere aeriană deasupra Libiei, acţiune care a venit cu una din cele mai mari mize pentru preşedinţia sa şi şansele sale în alegerile de anul viitor.
Ambii oficiali au recunoscut, de altfel, că operaţiunea ar putea dura luni de zile şi poate chiar şi anul viitor.
La întrebarea cheie dacă Libia este un interes naţional vital pentru SUA, care ar justifica în mod normal o intervenţie militară, secretarul apărării Robert Gates a răspuns foarte direct pentru postul de televiziune NBC.
"Nu, nu cred că este un interes vital pentru SUA, dar noi avem clar interese acolo şi este o parte a unei regiuni care reprezintă un interes vital pentru SUA”, declarat Robert Gates.
Secretarul de stat Hillary Clinton a intervenit imediat justificând acţiunea militară americană în relaţie cu aliaţii şi clarificând astfel că administraţia a fost obligată să acţioneze după ce aliaţi ca Franţa şi Marea Britanie, pentru care Libia este un interes vital de securitate naţională, au cerut comunităţii internaţionale să reacţioneze.
Secretarul apărării, Robert Gates, a arătat că nu trebuie subestimată posibilitatea ca regimul de 41 de ani al colonelului Gaddafi să se încheie printr-o implozie a sa ori printr-o soluţionare negociată mai curând decât printr-o victorie clară a rebelilor.