Implementarea extinderii Schengen în România şi Bulgaria, discutată la reuniunea miniştrilor europeni pentru justiţie şi afaceri interne
miniştrii de interne discută despre modul şi paşii punerii în practică a acestei decizii, iar Succesul acestui proces va contura integrarea finală a celor două state în Schengen, ceea ce înseamnă eliminarea controalelor şi pe linia rutieră. România speră într-o decizie tot anul acesta.
Articol de Bogdan Isopescu, 25 Ianuarie 2024, 13:48
Miniştrii europeni pentru justiţie şi afaceri interne s-au reunit de dimineaţă la Bruxelles.
Potrivit corespondentului nostru, pe agendă se află implementarea extinderii Spaţiului Schengen în România şi Bulgaria, lupta cu traficul de droguri şi combaterea dezinformării.
La sfârşitul anul trecut, Consiliul a anunţat decizia de a lărgi Spaţiul Schengen prin integrarea României şi Bulgariei pe linia aeriană şi maritimă.
Astăzi, miniştrii de interne discută despre modul şi paşii punerii în practică a acestei decizii, iar succesul acestui proces va contura integrarea finală a celor două state în Schengen, ceea ce înseamnă eliminarea controalelor şi pe linia rutieră. România speră într-o decizie tot anul acesta.
Un al doilea subiect este traficul de droguri, un fenomen care a crescut extrem de mult în Europa ultimilor ani.
Ieri, Comisia, statele membre şi partenerii privaţi anunţau la Antwerpen crearea Alianţei Europene a Porturilor, o construcţie care încearcă să lupte eficient împotriva traficului de droguri, în condiţiile în care porturile sunt principala intrare a drogurilor în Europa.
România şi Portul Constanţa sunt partener în acest proiect, iar ministrul român de interne, Cătălin Predoiu, puncta acest lucru astăzi înaintea Consiliului.
Cătălin Predoiu: În România am pus la punct deja un grup de lucru interinstituţional. Aşa cum am discutat şi ieri la Antwerpen, porturile sunt extrem de importante şi ar trebui să găsim o soluţie mai bună să colaborăm la nivel european şi interinstituţional. Trebuie să colaborăm, să facem schimb de informaţii, să formăm echipe comune pentru a lupta eficient şi structurat. Traficul de droguri este rezultatul crime organizate, care lucrează în reţele internaţionale, aşa că şi noi ar trebui să ne organizăm la fel. România va fi în prima linie a acestei lupte.
O altă discuţie din Consiliu se referă la lupta împotriva dezinformării şi a ştirilor false, fenomen tot mai influent în condiţiile erei digitale.
Miniştrii încearcă o colaborare europeană similară între instituţii şi mediul privat. Pe de altă parte, miniştrii vor să adune soluţii pentru a vedea în ce măsură poate fi crescut gradul de discernământ al populaţiei atunci când aceasta se confruntă cu imagini sau texte publicate de agenţii de dezinformare.