Impactul crizei din Ucraina asupra zonei euro, "limitat"
Mario Draghi a spus că din punct de vedere strict economic, legăturile comerciale şi economice dintre Ucraina şi zona euro sunt slabe, iar impactul crizei nu va fi unul major.
04 Martie 2014, 06:49
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, declară că factorii de decizie monitorizează evoluţiile din Ucraina, adăugând că există riscul ca o escaladare a tensiunilor să aibă un impact şi în afara regiunii.
În cursul unei audieri în Comisia pentru afaceri economice şi monetare din Parlamentul European, Mario Draghi a spus că din punct de vedere strict economic, legăturile comerciale şi economice dintre Ucraina şi zona euro sunt slabe, iar impactul crizei din această zonă nu va fi unul major.
"Ne vom uita la relaţiile financiare şi comerciale ale Ucrainei cu zona euro şi vom vedea că acestea sunt destul de mici. Ucraina reprezintă mai puţin de 1% din cererile externe de bunuri exportate de către zona euro, mai puţin de 1% din creanţele transfrontaliere ale băncilor ce au sucursale în ţările din zona euro sau asociaţi ai băncilor din Ucraina. Deci tot ce ştim acum este că impactul economic, privit din acest punct de vedere, privind zona euro, este posibil să fie limitat", a declarat preşedintele Băncii Centrale Europene.
Mario Draghi a fost întrebat de către eurodeputaţi despre un eventual impact asupra politicilor financiare ale zonei euro, ale crizei din Ucraina, dat fiind faptul, spuneau ei, că acum acesta este subiectul de interes.
"Dimensiunile geopolitice ale acestei situaţii pot arăta însă o rezistenţă şi o capacitate ce poate afecta economia, prin natura evenimentelor, dincolo de informaţiile pe care le avem în prezent, a recunoscut preşedintele Băncii Centrale Europene, în timpul audierii din Parlamentul European.
Situaţia din zonă "trebuie urmărită cu atenţie"
El consideră că situaţia din zonă trebuie urmărită cu atenţie, pentru că în joc nu sunt doar deciziile de politică monetară, ci chestiuni ce ar putea avea un impact mult mai amplu asupra economiilor europene.
Mario Draghi a făcut un apel la şefii de stat şi de guvern să îşi menţină promisiunile şi să ducă la bun sfârşit uniunea economică şi monetară şi mecanismul unic de supraveghere bancar. Cu câteva luni înainte de alegerile europene, el a avertizat şi în legătură cu şomajul foarte ridicat.
"Şomajul rămâne în continuare inacceptabil de mare. Cetăţenii vor judeca eficacitatea construcţiei europene, prin capacitatea ei de asigura creşterea economică şi de a crea locuri de muncă. Anii care vor urma vor trebui să însemne crearea unei Uniuni Europene ce a îndeplinit aceste obiective şi aceasta înseamnă şi depăşirea lacunelor legate de crearea uniunii economice şi monetare.
"Nu Banca Centrală Europeană va oferi soluţii, ci aceasta este prerogativa politicienilor. Este speranţa mea, ca director al Băncii Centrale Europene, dar şi ca un cetăţean european, ca această campanie electorală ce va urma să ofere dezbateri cu soluţii privind calea de urmat mai departe în Europa", a mai subliniat preşedintele Băncii Centrale Europene.
Zona euro "se mişcă în direcţia corectă"
Referindu-se la zona euro, Mario Draghi a apreciat că aceasta se mişcă în direcţia corectă, dar a atras atenţia asupra faptului că inflaţia este mult sub ţinta avută în vedere de BCE.
Cu cât inflaţia stă mai mult la un nivel scăzut, cu atât mai greu va fi să fie adusă în apropiere de ţintă, a mai spus Mario Draghi.
Potrivit Eurostat, în luna februarie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost de 0,8%, mult sub ţinta Băncii Centrale Europene, care vrea să menţină creşterea preţurilor sub nivelul de 2%.