Imigranții din Africa de Nord ar putea să ”sfâșie” Europa
Potrivit Organizației Internaționale pentru Imigrație, de la 1 ianuarie pâna pe 20 august 2015, peste 250.000 de imigranți au debarcat în Grecia şi în Italia.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 24 August 2015, 21:22
Italia, împreună cu Grecia, reprezintă primul loc escală pentru mii de imigranții care fug din Africa din Nord spre Europa.
Refugiații vor să ajungă însă în țări mai bogate ca Germania și Olanda sau în Franța acolo unde cei mai mulți au alți familiari.
Potrivit Organizației Internaționale pentru Imigrație (OIM), de la 1 ianuarie pâna pe 20 august 2015, peste 146.000 de imigranți au debarcat în Grecia, în vreme ce în Italia numărul lor este de 104.000.
Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când au murit înecați în mare 1.780 de imigranți, în prezent numărul lor este de 2.365 de imigranți.
De aceasta criză a imigranților din Italia, Grecia și mai nou Macedonia este afectată întreaga Europa, iar fenomenul ar putea ”sfâșia” întreg continentul - este semnalul pe care îl trag autoritățile de la Roma.
Peste 4.400 de imigranți au fost salvați în numai 24 de ore.
Paza de Coastă din Italia a coordonat aceasta vastă operațiune de salvare, după recepționarea unor semnale SOS primite de pe 22 de ambarcațiuni aflate în pericol în Marea Mediterană.
Toți imigranții au debarcat în Calabria și in insulele Sicilia și Sardinia. Ultimii dintre ei – aproximativ 600 – între care și 130 de minori – au ajuns luni dimineață în portul de la Palermo, iar alții – 965 între care 70 de minori – în portul de la Cagliari.
Centrele de primire din sudul Italiei sunt supraaglomerate, motiv pentru care refugiații sunt transferati - după câteva zile de la sosirea în Italia - în altre orașe, unde fie sunt cazați în aceleași structuri de primire, fie in case sociale, fie în hoteluri.
Problema este însă că Italia nu mai face față la solicitările de cazare a acestor refugiați.
Ministrul de interne, Angelino Alfano, a anunțat la sfârșitul lunii iulie crearea a încă 10.000 de locuri în taberele de refugiați, acestea adaugându-se celor 86.000 deja existente în cele 460 de centre de primire de pe întreg teritoriul italian, cele mai multe fiind în partea de sud.
Această presiune migratorie va scădea, potrivit ministrului de interne Angelino Alfano, numai atunci când se va stabiliza situația în Libia, unde starea de anarhie a lăsat frontierele nesupravegheate, iar imigranții ilegali pot - fara mare greutate - să se utilizeze mijloacele de transport (bărci ilegale sau plute) puse la dispoziție de traficanți pentru a ajunge în Europa.
”Imigranții sunt răsfățați, italienii abandonați”
Există însă zone din nordul Italiei, unde dat fiind numărul foarte ridicat, clandestinii sunt nevoiți să trăiască în condiții inumane – câte 8-10 în corturi de 3 persoane.
Luni, la periferia orașului Milano, aproximativ 100 de refugiați au ieșit în stradă pentru a protesta față de condițiile în care sunt lăsați să trăiască de mai bine de două luni de administrația locală. Imigranții au blocat pentru o jumătate de zi una dintre căile importante de acces spre Milano.
Situații asemănătoare se înregistrează și în alte zone sau uneori – mai ales în regiunile din nordul și centrul Italiei - cei care protestează sunt chiar localnicii.
”Imigranții sunt răsfățați, italienii abandonați” este textul lozincilor și a unor afișe care au apărut luni la Pescara, regiunea Abruzzo, în semn de protest față de decizia Prefecturei de a ajuta financiar, începând cu luna septembrie, miile de imigranți găzduiți în casele sociale din provincie.
Dar această stare de tensiune care în Italia a apărut încă de la începutul anului, ia amploare tot mai mult și în interiorul Uniunii Europene.
Este ceea ce a constatat chiar ministrul italian de externe, Paolo Gentiloni. ''Egoism, luări hazardate de decizii și dispute între statele membre. (...). Europa riscă să arate ce este cel mai rău în ea însăși'' în materie de imigrație, avertizează Paolo Gentiloni, într-un interviu acordat cotidianului Il Messagerro, cu intenția de a face un apel la partenerii europeni să găsească o soluție comună la această criză a imigrației.
Potrivit lui Gentiloni, alternativa ar fi prăbușirea acordurilor Schengen care permit libera circulație într-o mare parte a Europei continentale, de altfel "unul dintre pilonii de baza ai Uniunii Europene".