Imigranţii bulgari, principalul investitor al ţării
În 2011 banii trimişi acasă de muncitorii bulgari din străinătate au depăşit ca volum investiţiile străine pentru prima dată.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 21 Decembrie 2011, 17:28
Imigranţii bulgari au devenit în acest an cel mai mare investitor din ţară.
În medie ei au trimis lunar rudelor 68 de milioane de euro. 200 000 sunt cei care prestează munci sezoniere în alte ţări din Uniunea europeană.
Ei nu mai cumpără multe mărfuri – cu exepţia automobilelor de mână a două, întrucât magazinele bulgare nu diferă ca sortiment și preţuri de cele de la Roma, Madrid sau Londra.
Tot mai des economiile imigranţilor nu merg numai spre ajutorarea rudelor dar sunt investite în afaceri.
În acest an pentru prima dată aceşti bani au depăşit ca volum investiţiile străine. În primele 10 luni imigranţii au trimis în Bulgaria 680 de milioane de euro. Este vorbă numai de transferuri bancare.
Banca naţională urmăreşte numai transferurile ce depășesc 50 000 de euro iar băncile comerciale nu întodeaună dau informaţii despre transferurile mai mici.
Suma reală, mult mai mare
Suma reală este cel puţin cu 50 la sută mai mare. La aceasta se adaugă banii aduşi în numerar şi valoarea automobilelor de mână a două şi a mărfurilor aduse din Occident în scopul vânzării.
În aceiaşi perioada investiţiile străine în economia bulgară se cifrează la 668 de milioane de euro – de 4 ori mai puţin în comparaţie cu 2008.
Cea mai mare parte din imigranţii economici se află în Europa. Transferurile lor se menţin la un nivel constant în timp ce investiţiile străine marchează un pronunţat trend negativ.
În aceste condiţii banii imigranţilor devin un important mecanism de formare a capitalului naţional.
80% din transferuri sunt egale cu plăţile efectuate de la buget spre casa naţională de pensii.
Numai jumătate din cei aproximativ 1,2 de milioane de imigranţi trimit bani în ţara. Cea mai mare comunitate bulgară se află în Statele unite ale Americii – 300 000 din care 50 000 - la Chicago.
170 000 lucrează în Spania, 150 000 – în Grecia, căte 100 000 în Italia şi Marea Britanie.
Banii trimişi de românii din străinătate, "în scădere"
Potrivit Băncii Mondiale, în primele nouă luni ale lui 2011 emigranţii români au trimis jumătate din sumele pe care le transferau în ţară în 2007 sau 2008.
În primele nouă luni ale anului, sumele trimise în România au scăzut cu aproximativ 200 de milioane de euro faţă de perioada similară a anului trecut.
În 2010, românii care au muncit în străinătate au trimis acasă aproape trei miliarde de euro, echivalentul a aproximativ 3,3 % din Produsul Intern Brut.
Potrivit BNR, sumele intrate oficial în ţară în perioada ianuarie-septembrie 2011este cu 7% mai mică decât aceeaşi perioadă a anului trecut.