Îmbolnăvirile de rujeolă au crescut de cinci ori anul trecut faţă de 2016
În Europa s-a înregistrat o creştere foarte mare a numărului de cazuri de pojar în 2017, situaţie pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii o consideră "tragică".
Articol de RADOR, 20 Februarie 2018, 15:10
În Europa s-a înregistrat o creştere foarte mare a numărului de cazuri de pojar (rujeolă) în 2017, situaţie pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii o consideră "tragică", după un record istoric minim al numărului de cazuri, de doar 5273, înregistrat în 2016.
BBC transmite că în 2017 numărul cazurilor de pojar a crescut cu 400 %, înregistrându-se 20 de mii de cazuri de persoane infectate şi 35 de decese din această cauză. Cincisprezece ţări europene, inclusiv Marea Britanie, a înregistat focare mari de pojar.
Cele mai multe cazuri de pojar s-au înregistrat în România, Italia şi Ucraina. Potrivit experţilor, evitarea vaccinărilor este parte a acestei probleme. Potrivit OMS, s-au înregistrat scăderi şi în privinţa gradului de acoperire a programelor de imunizare, precum şi acoperirea redusă a imunizării în cadrul grupurilor marginalizate şi a întreruperilor în fluxul de furnizare a vaccinurilor sau a eficienţei slabe a sistemelor de monitorizare a infecţiei.
Dr. Zsuzsanna Jakab din cadrul OMS, a declarat: "Fiecare nouă persoană infectată cu pojar în Europa ne aminteşte că adulţii şi copiii nevaccinaţi, indiferent unde trăiesc ei, rămân expuşi contactării infecţiei şi pot să transmita boala altora care nu pot să se vaccineze. Acest regres pe termen scurt nu ne poate impiedica să ne respectăm angajamentul de a fi generaţia care ne scapă copiii de aceste boli odată pentru totdeauna".
În Marea Britanie s-au înregistrat 282 de cazuri în 2017, ce au avut legătură cu focarele din Europa. Marea Britanie a obţinut, de curând, statutul de ţară liberă de pojar, criteriu stabilit de OMS, ceea ce înseamnă că în ultimii ani numărul cazurilor a fost suficient de mic încât să stopeze circulaţia bolii în ţară.
Riscul global de infecţie cu pojar pentru populaţia britanică este scăzut, însă, din cauza focarelor care persistă în Europa, pot apărea cazuri la indivizi neimunizaţi sau poate apărea răspândirea limitată a bolii. Cu câteva săptămâni în urmă, serviciul de sănătate publică din Anglia a emis un avertisment cu privire la câteva cazuri în unele regiuni din Anglia.
La sfârşitul lunii ianuarie din 2018, erau confirmate 51 de cazuri în comitatul West Midlands. Rujeola/pojarul este o boală virală foarte contagioasă ce poate fi letală, însă poate fi prevenită prin vaccinare.