Identificarea nomazilor din Franţa naşte controverse
Două instituţii din Franţa acuză jandarmeria că ar folosi un fişier etnic ilegal pentru identificarea romilor şi nomazilor francezi. Autoritîţile spun că nu au cunosţiinţă de existenţa acestuia.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 08 Octombrie 2010, 15:56
Presa franceză, dar şi înalta autoritate de luptă împotriva discriminarilor şi pentru egalitate, dar şi comisia naţională pentru informatică şi libertăţi se întreabă dacă este reală existenţa fişierului ilegal pentru identificarea romilor.
Cele două instituţii au fost sesizate că jandarmeria ar folosi un fişier etnic ilegal nedeclarat destinat romilor şi nomazilor francezi, denumit MENS, minorităţi etnice non-sedentarizate.
Unul din avocaţii celor patru asociaţii de apărare a drepturilor romilor care au semnalat posibila existenţă a acestui fisier, William Bourdon, precizează că "este trasat, familie cu familie, arborele lor genealogic, sunt menţionate incidente în locuri nu foarte clare, moduri de operare, dar şi anumite categorii de infractiuni"
De asemenea, William Bourdon precizează că "acest fişier statistic sistematic cvasi-ştiinţific este complet interzis în orice stat de drept demn de un astfel de nume".
Mai mult, William Bourdon spune că fişierul pare a fi vechi de câţiva ani, mai exact din 2002 şi că ar conţine întrebări la care anchetatorii vor trebui să răspundă.
Autorităţile afirmă că nu au cunoştiiţă de existenţa fişierului
Comisia naţională pentru informatică şi libertăţi susţine că nu a auzit niciodată de acest fisier etnic destinat romilor.
În schimb, comisia cunoaşte bine un alt fişier, denumit SDRF, unul legal.
Secretarul general al CNIL, Yann Padova spune că SDRF "conţine informaţii precum numele, prenumele, data de naştere a persoanelor, dar şi daca sunt fiul, fiica unei anumite persoane"
Potrivit lui Yann Padova, existenţa unui fişier ilegal, cum ar fi MENS, ar putea fi posibilă doar plecând de la un fişier legal, cum ar fi CNIL, în care să fi fost construit arborele genealogic.
"Este ilegal în măsura în care nu este declarat la CNIL şi nu există un text care să stipuleze funcţionarea unui astfel de fişier", spune Yann Padova, care subliniază că "în Franţa nu poate fi creat un fişier total improvizat, plecându-se de la date perfect legale".
Ministrul de interne, Brice Hortefeux, a declarat că nu are cunoştinţă de existenţa fişierului MENS, dar a precizat că va cere să fie făcute verificări.
Vocea opoziţiei socialiste s-a făcut şi ea auzită. Brice Hortefeux spune că dacă se dovedeşte că există fişierul este o nouă dovadă a derivei puterii în materie de politică anti-romi.