Human Rights Watch susţine că mandatul emis de CPI pe numele preşedintelui Rusiei este mesaj de avertizare şi pentru alţii
CPI a emis două mandate de arestare, pe numele lui Vladimir Putin și al Mariei Lvova-Belova, oficialul rus care a coordonat acţiunea de deportare forțată a mii de copii ucraineni în Rusia.
Articol de RADOR, 17 Martie 2023, 20:36
Organizaţia pentru drepturile omului Human Rights Watch (HRW) a calificat decizia Curții Penale Internaționale (CPI) de a emite un mandat de arestare pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, drept "un semnal de alarmă pentru cei care comit abuzuri sau le acoperă".
"Aceasta este o zi importantă pentru numeroasele victime ale crimelor comise de forțele ruse în Ucraina începând din 2014. Prin aceste mandate de arestare, CPI a făcut din [Vladimir] Putin un om căutat și a făcut primul pas pentru a pune capăt protecţiei în faţa legii, care i-a încurajat pe autorii războiului Rusiei împotriva Ucrainei pentru mult prea mult timp", a declarat Balkees Jarrah, director asociat pentru justiție internațională la HRW.
CPI a emis două mandate de arestare, pe numele lui Vladimir Putin și al Mariei Lvova-Belova, oficialul rus care a coordonat acţiunea de deportare forțată a mii de copii ucraineni în Rusia.
"Mandatele de arestare trimit un mesaj clar că ordinele date pentru comiterea sau tolerarea unor crime grave împotriva civililor pot duce spre o celulă în închisoarea de la Haga. Mandatele Curții sunt un semnal de alarmă pentru ceilalți care comit abuzuri sau le acoperă, semnalul că poate veni şi ziua lor în fața instanței, indiferent de rangul sau poziția lor", a mai spus Balkees Jarrah.
Guvernul rus nu recunoaște jurisdicția CPI de la Haga, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenției de presă de stat TASS. Rusia s-a retras din tratatul CPI în baza unei directive semnate de Vladimir Putin în 2016.