Hillary Clinton, discuţii "constructive" la Moscova
Secretarul american de stat, Hillary Clinton şi omologul său rus, Serghei Lavrov, au afirmat că au făcut progrese în cadrul discuţiilor privind un nou tratat de reducere a arsenalului nuclear.
Articol de Bogdan Mihai, 13 Octombrie 2009, 15:20
"Statele Unite ale Americii sunt interesate de cooperarea cu Rusia în domeniul scutului antirachetă", a declarat secretarul de stat american, Hillary Clinton, aflată într-o vizită de lucru în Rusia.
"Suntem interesaţi să cooperăm cu Rusia, astfel încât să extindem colaborarea bilaterală, inclusiv în desfăşurarea unei evaluări comune a unei ameninţări, sau crearea unui centru de schimb de date, înţelegere stabilită de preşedinţii rus şi american în cadrul întâlnirii de la Geneva, sau transformarea sistemului de apărare antirachetă într-o preocupare comună", a specificat secretarul de stat american, în cadrul conferinţei de presă comune susţinută în finalul convorbirilor purtate cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, la Moscova.
Secretarul american de stat nu a spus, însă, dacă a reuşit să convingă Rusia să accepte impunerea unor posibile sancţiuni Iranului pentru programul său nuclear, dar a precizat că a cooperat strâns cu Kremlinul.
"Programul nuclear al Iranului rămâne principalul aspect îngrijorător, dar cooperăm îndeaproape cu Rusia în cadrul P5+1, Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, China şi Rusia, plus Germania, am avut o întâlnire constructivă la Geneva pe 1 octombrie şi acţionăm pentru a fi siguri că Iranul ni se va alătura în acest angajament şi că Teheranul demonstrează că nu va căuta decât o 'întrebuinţare paşnică' armelor nucleare", a declarat Hillary Clinton.
Statele Unite au anunţat în septembrie că renunţă la instalarea unor elemente antibalistice în Cehia şi Polonia, proiect pe care Rusia îl considera o ameninţare.
Fosta administraţie George W. Bush argumenta că elementele antirachetă din Europa Centrală ar fi avut rolul contracarării eventualelor atacuri balistice iraniene.
Referindu-se la programul nuclear iranian, Hillary Clinton a subliniat că deocamdată sancţiunile împotriva Teheranului nu mai sunt o problemă de actualitate, avertizând că această opţiune va fi analizată în cazul eşecului negocierilor între Iran şi marile puteri.
La rândul său, Serghei Lavrov a explicat că SUA şi Rusia au înregistrat "progrese substanţiale" în negocierile privind noul acord de dezarmare nucleară care are rolul înlocuirii Tratatului START, care expiră pe 5 decembrie.
"Am înregistrat progrese substanţiale în privinţa START. În acelaşi timp, am discutat chestiuni care urmează să fie examinate mai profund", adaugă Serghei Lavrov.
SUA şi Rusia negociază în prezent prelungirea tratatului pentru reducerea capacităţilor nucleare (START 1), datând din 1991.
Moscova şi Washingtonul au promis să ajungă la un nou acord până la sfârşitul anului.