Hezbollah „nu s-a aşteptat ca lucrurile să meargă atât de departe”
Interviu cu jurnalista libaneză Amanda Haydar.
Articol de Carmen Gavrilă, 26 Septembrie 2024, 13:43
Israelul a respins prin ministrul de externe propunerea de încetare a focului şi a spus că vrea ca israelienii din nordul ţării să poată reveni în siguranţă la casele lor, iar asta presupune eliminarea ameninţării Hezbollah. De altfel, armata israeliană a anunţat vineri că are în desfăşurare în Liban atacuri asupra unor ţinte ale mişcării, fără să dea detalii. Între timp, în Liban nici măcar susţinătorii Hezbollah nu vor război - a declarat într-un interviu pentru Radio România jurnalista libaneză Amanda Haydar. Ea a explicat în dialog cu Carmen Gavrilă că mişcarea şiită Hezbollah este sub presiune internă să intre în negocieri cu Israelul.
Amanda Haydar: În Liban este acum o atmosferă de frică, de nesiguranţă, dar şi de furie - faţă de Israel, dar şi faţă de Hezbollah. În ochii libanezilor, Hezbollah s-a implicat ca un fel de forţă de sprijin pentru Hamas, nu completă în război, dar cu atacuri mai mult simbolice.
Mulţi libanezi condamnă această implicare a Hezbollah, chiar şi mulţi libanezi şiiţi, pentru că - aş atrage atenţia - un număr semnificativ de şiiţi libanezi nu susţin Hezbollah, nu susţin acţiunile mişcării, nici ideologia ei.
În prezent, în Liban este oarecum tabu să critici Hezbollah, chiar poţi fi catalogat drept sionist pe fondul simpatiei pentru Gaza. Dar normal ar fi să poţi critica şi Israel, şi Hezbollah în acelaşi timp şi cred că cea mai mare parte a populaţiei libaneze asta simte acum.
Reporter: Hezbollah nu pare să-şi dorească un război extins cu Israelul.
Amanda Haydar: Hezbollah nu s-a aşteptat ca lucrurile să meargă atât de departe. S-au rezumat la atacuri simbolice, cât să-şi păstreze susţinătorii şi aparenţele.
Reporter: Poate operaţiunea Israelului să determine Hezbollah să negocieze retragerea de la graniţa din sud?
Amanda Haydar: Retragerea ar fi o lovitură mare pentru Hezbollah, dar cred că singura motivaţie ar putea fi gradul de distrugere în sudul Libanului.
Zeci de mii de libanezi şi-au părăsit casele, susţinători sau nu ai Hezbollah; sate de creştini, evacuate şi ele. Mişcarea este sub presiune mare în plan intern să oprească acest coşmar. Nimeni aici nu vrea război.
Avem criză economică, politică. Nu avem preşedinte de doi ani, tot din cauză că Hezbollah blochează formarea guvernului. Cred că mişcarea va trebui să accepte negocierile şi condiţiile care i se impun.