Herta Müller cere anchetarea informatorilor fostei securităţi
Scriitoarea critică autorităţile germane pentru lipsa acestor anchete.
Articol de Ovidiu Suciu, Berlin, 12 Ianuarie 2010, 20:07
Câştigătoarea ultimei ediţii a Premiului Nobel pentru Literatură, Herta Müller, cere autorităţilor germane să deschidă anchete oficiale împotriva foştilor informatori ai securităţii, care locuiesc în prezent în Germania.
Germania este un loc de retragere foarte comod pentru agenţii securităţii - a spus scriitoarea de origine română la o emisiune a canalului de televiziune german ARD.
Herta Müller, urmărită de securitate în perioada comunismului, a criticat lipsa de până acum a acestor anchete.
"Problema foştilor securişti ţine şi de interesul Germaniei, pentru că atât victimele, cât şi cei care le-au persecutat sunt acum cetăţeni germani, care trăiesc în această ţară", a explicat scriitoarea.
"Voicu", unul dintre informatorii securităţii
În emisiunea amintită, laureata din 2009 a Premiului Nobel pentru Literatură a dezvăluit identitatea unuia dintre informatori.
Acesta trăieşte în prezent în Germania şi, sub pseudonimul "Voicu" ar fi furnizat securităţiii informaţii despre scriitorii de limbă germană din Banat.
Persoana, care a refuzat să stea de vorbă cu reporterul ARD făcea parte din grupul de prieteni al scriitoarei Herta Müller, numele său este Franz Thomas Schleich, scriitor şi publicist.
Într-un e-mail trimsi la redacţia ARD, el s-a apărat, spunând că dosarul său a fost manipulat de fostele servicii secrete româneşti care l-au incriminat pe nedrept.
Experţii în problema dosarelor secrete din perioada comunistă susţin însă că poziţia sa este infirmată de numeroasele înscrisuri şi de alte indicii existente în arhive.
Între 500 şi 2.000 de foşti agenţi ai securităţii româneşti trăiesc în Germania
Potrivit specialiştilor, între 500 şi 2.000 de foşti agenţi ai securităţii româneşti trăiesc în prezent în Republica Federală.
Expertul pentru România al Autorităţii Federale pentru dosarele fostei poliţii secrete est-germane, Georg Herbstritt, a spus în emisiune că anchetarea foştilor securişti români este posibilă în Germania doar dacă ei au activat pentru servicile comuniste de pe teritoriul german şi nu pentru faptele săvârşite în România. Acuzaţia ar fi spionaj în favoarea unei ţări străine.
"Totuşi, multe dintre fapte sunt prescrise, s-a scurs prea mult timp de la comiterea lor", a adăugat Herbstritt.
Deşi au trecut 20 de ani de la căderea comunismului, fosta securitate din România rămâne o temă de actualitate, cel puţin în Germania.