Herman Van Rompuy, criticat de europarlamentari
Preşedintelui Consiliului european i se reproşează că reducerile drastice ale cheltuielilor bugetare pe care le propune periclitează chiar redresarea economică.
Articol de Claudia Marcu, 24 Iunie 2010, 09:33
Preşedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy, a făcut faţă criticilor mai multor europarlamentari. Dar, chiar şi aşa, a ţinut să sublinieze că trebuie păstrate toate capacităţile şi apărate interesele şi valorile Europei, dar, pentru asta, mai spune Rompuy, va trebuie să ne organizăm mai bine.
Pentru Herman Van Rompuy, întâlnirea de săptămâna trecută a liderilor europeni a fost prima fără urgenţe.
În sfârşit, un consiliu care şi-a respectat agenda, aşa că s-a reuşit adoptarea Strategiei 2020, abordarea subiectului "Guvernare economică" şi, nu în ultimul rând, cel al supravegherii financiare.
Herman Van Rompuy a fost nevoit să facă faţă unor critici destul de severe din partea eurodeputaţilor. Consolidarea aşa-numitei guvernanţe economice îngrijorează.
Popularii europeni nu vor noi instituţii, dar cer o abordare comunitară, cu un rol mai puternic pentru Comisia Europeană atunci când statele membre nu îşi îndeplinesc obligaţiile. Cine controlează şi sancţiunează? O întrebare esenţială - a spus preşedintele grupului liberal, Guy Verhofstadt.
"Sunt convins că nimeni nu va crede că statele membre îşi vor aplica singure sancţiuni. Nu au făcut-o în trecut, de ce ar face-o de-acum încolo? Uitaţi-vă la Pactul de Stabilitate: când este încălcat de statele mici este o tragedie, însă când Germania sau Franţa nu-l respectă, atunci acesta este adaptat" - a mai spus Guy Verhofstadt, pledând pentru un organism comunitar independent de control şi supraveghere.
Socialiştii au fost de părere că raportul preşedintelui consiliului sună bine ca arhitectură, însă partea socială nu se regăseşte, atâta vreme, cât reducerile drastice ale cheltuielilor bugetare pun în pericol chiar redresarea economică. "Nu mă deranjează criticile - a spus Rompuy - însă prefer o abordare mai pozitivă a lucrurilor.
"Nu spun că ar trebui să adoptăm un optimism debordant, dar am impresia că fiecare realizare este imediat etichetată cu "prea puţin, prea târziu şi superfluu" - a replicat Herman Van Rompuy, reamintind eurodeputaţilor că circumstanţele sunt extrem de dificile.