Hamas "nu exclude" o înţelegere între palestinieni şi Israel
În contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu, Israelul încearcă să păstreze situaţia de securitate, inclusiv acordurile de pace cu Egiptul şi Iordania.
23 Mai 2012, 08:15
Organizaţia Hamas nu exclude posibilitatea unei înţelegeri între palestinieni şi Israel, dar ca pe o 'hutna" - încetare temporară a focului - susţine Mousa Abu Marzook, al doilea comandat al mişcării islamiste care controlează în totalitate Fâşia Gaza, din 2006.
Hamas nu va recunoaşte Israelul ca stat - a spus Abu Marzook într-un interviu acordat la Cairo, după ce a plecat de la Damasc, unde s-au aflat în exil liderii organizaţiei islamiste.
Zona Gaza este controlată de Hamas, organizaţie sprijinită de regimul de la Teheran şi riscă să devină un adevărat bastion al Iranului.
Abu Marzook a subliniat că dacă în acordul de reconciliere inter-palestiniană organizaţia islamistă Hamas nu se opune ca facţiunea rivală, Fatah, să negocieze cu Israelul, asta nu înseamnă că poziţia Hamas s-a schimbat.
Orice tranzacţie trebuie supusă unui referendum.
Dacă se va ajunge la o înţelegere, în Hamas se va considera că este vorba doar de o 'hutna" - a subliniat adjunctul şefului biroului politic al Hamas, iar rezistenţa împotriva Israelului va continua.
O parte din conducerea Hamas care se află în Gaza acuză şeful biroului politic, Khaled Mashal, că ar fi acceptat prea uşor concesii pentru reconcilierea inter-palestiniană cu Fatah.
Israelul nu doreşte o escaladare a situaţiei în sud.
Aceasta ar presupune o politică reţinută, prudentă.
În acelaşi timp, tratatele de pace cu Egiptul şi Iordania trebuie menţinute, ţinând cont şi de modificările în urma revoltelor din lumea arabă.
Iordania nu a fost afectată de Primăvara arabă
Acordul de pace cu Iordania nu este mai puţin preţios decât cel cu Egiptul, mai ales în conjunctura actuală, deşi Iordania nu poate fi pusă în acelaşi plan cu Egiptul.
În Iordania aşa-numita "Primăvară arabă" aproape că nu a influenţat cu nimic.
Serviciul de securitate al regatului Haşemit, bazat pe beduini, fideli casei regale, menţine cu mână de fier ordinea.
În acelaşi timp, regele Abdullah continuă tradiţia şi se vede obligat în ceea ce priveşte locurile sfinte ale Islamului din Ierusalim.
Relaţiile dintre cele două ţări sunt bune, tacite.
Situaţia cu Egiptul este alta.
Pacea a fost şi a rămas rece, dar conform unor sondaje, atât cât se poate pune bază pe ele în Egipt, marea majoritate nu doreşte încălzirea relaţiilor, dar nici nu doreşte încălcarea acordului de pace vital pentru Egipt.
Majoritatea candidaţilor serioşi la preşedinţie, inclusiv islamiştii, au spus că acordul de pace va rămâne în vigoare.
Unul din motive: pentru a hrăni milioane de oameni este vitală asistenţa americană.
Ceea ce îngrijorează în Israel este zona Sinai, unde în prezent domneşte legea deşertului.