Haiti, haos şi ruine
Siguranţa populaţiei în Haiti este ameninţată, dar situaţia poate fi gestionată, apreciază ONU.
Articol de Bogdan Mihai, 15 Ianuarie 2010, 20:30
Potrivit Misiunii ONU de stabilizare în Haiti (Minustah), însărcinată cu securitatea în această ţară, "situaţia este tensionată, dar gestionabilă".
Salvatorii au anunţat că se confruntă cu ameninţări şi jafuri în Haiti, unde cutremurul puternic de marţi s-a soldat cu 40.000 până la 50.000 de morţi, potrivit Crucii Roşii.
"Imaginaţi-vă că aceşti oameni nu au băut apă şi nu au mâncat nimic timp de aproximativ 50 de ore şi că se află, deja, într-o stare foarte rea. Dacă văd un camion abandonat sau un supermarket prăbuşit, se grăbesc să apuce ceva de mâncare", a spus Elisabeth Byrs, purtătoarea de cuvânt a Biroului de Coordonare a Afacerilor Umanitare din cadrul ONU (OCHA), într-o conferinţă la Geneva..
"Sigur, violenţa a fost întotdeauna o problemă în Haiti, nu este ceva nou. Până în prezent, misiunea ONU patrulează pe străzi în măsura posibilităţilor", a precizat ea.
"Oamenii acţionează în general cu demnitate şi calm. Poate că există câteva jafuri, dar, până în prezent, trupele din cadrul misiunii ONU reuşesc să gestioneze securitatea, din câte ştim noi, deoarece există şi locuri unde acestea nu sunt prezente", a adăugat directoarea pentru Informaţii a ONU, Corinne Momal-Vanian.
"Dacă va fi necesar, trupe suplimentare ar putea fi mobilizate de la Gonaive", cel de al treilea cel mai important oraş din Haiti, a continuat aceasta.
Un purtător de cuvânt al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, Marcal Izard, a anunţat că, aparent, "aproximativ 4.000 de deţinuţi" ar fi evadat marţi din principala închisoare din capitala haitiană, după prăbuşirea clădirilor din cadrul acestei închisori.
Depozitele de stocuri de alimente ale Programului Alimentar Mondial (PAM) au fost jefuite în capitala haitiană Port-au-Prince.
"Depozitele noastre de la Port-au-Prince au fost jefuite. Va trebui să le reaprovizionăm", a explicat purtătoarea de cuvânt Emilia Casella, în timpul unei conferinţe de presă.
Emilia Casella a apreciat că o astel de problemă este "previzibilă" în situaţii de catastrofă.
PAM preconizează că două milioane de haitieni lipsiţi total de resurse după cutremurul de magnitudine 7 vor avea nevoie de un ajutor alimentar de urgenţă în lunile următoare.
Haos pe aeroportul din Port-au-Prince
Aeroportul din Port-au-Prince, în prezent de o importanţă crucială pentru trimiterea de ajutoare, se afla într-o stare de "dezordine" necontrolată când forţele aeriene americane au sosit miercuri pentru a-l reabilita, a afirmat comandantul unei unităţi de elită mobilizate în Haiti.
"Una dintre cele mai mari probleme a fost că, la mai mult de o zi după cutremur, aeroportul se afla într-o stare de dezordine", a declarat locotenentul-colonel Brett Nelson, adăugând că avioanele aterizau şi parcau oriunde. "Când am preluat iniţial controlul aerian noaptea trecută (miercuri spre joi), acest lucru a urmat unei perioade de 24 de ore de activitate necontrolată", a spus Brett Nelson.
Situaţia a provocat, joi, întârzieri la sosirea avioanelor. Potrivit lui acestuia, la un moment dat existau 44 de avioane parcate, dar doar două camioane cu combustibil pentru a alimenta avioanele şi două vehicule de remorcare pentru mutarea lor. Un avion foarte mare se afla pe pistă şi trebuia alimentat cu combustibil, durând peste şase ore pentru a-l putea mişca din loc.
Aeroportul, folosit pentru a opera aproximativ 25 de zboruri pe zi, avea 74 de zboruri miercuri şi 55 de zboruri până joi după-amiază.
"Accesul aeroportuar este absolut necesar deoarece principalul port este grav afectat", a declarat generalul Douglas Fraser, comandantul forţelor americane care monitorizează operaţiunile din Haiti.
Pe termen scurt, armata americană trimite nave echipate cu elicoptere pentru a transporta proviziile şi echipamentul pe uscat. Vineri urmau să fie trimise 19 elicoptere şi numeroase provizii. Mai multe nave americane, printre care USS Bataan, sunt programate să ajungă în Haiti săptămâna viitoare, transportând 2.200 de puşcaşi marini şi echipament greu.
Sprijin internațional pentru Haiti
Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a obţinut deja promisiuni în valoare de 268,5 milioane de dolari ca ajutor pentru Haiti a anunţat vineri organizaţia, citată de AFP.
Aceste "promisiuni" au fost făcute înainte de lansarea unui apel de fonduri de urgenţă, programat de ONU pentru vineri, a precizat purtătoarea de cuvânt a Biroului de Coordonare a Afacerilor Umanitare din cadrul ONU (OCHA), Elisabeth Byrs.
Printre donatori figurează:
Statele Unite (100 de milioane de dolari)
Banca Mondială (100 de milioane)
Marea Britanie (10 milioane)
Australia (9,3 milioane)
Brazilia (5 milioane)
Canada (4,8 milioane)
Uniunea Europeană (4,37 milioane)
Spania (4,37 milioane)
Olanda (2,91 milioane)
Germania (2,17 milioane)
Elveţia (1,9 milioane)
Danemarca (1,9 milioane)
Finlanda (1,8 milioane)
Italia (1,46 milioane)
China (1 milion)
Suedia (850.000 de dolari)
Belgia (650.000 de dolari)
Crucea Roşie a reuşit să colecteze peste cinci milioane de dolari destinaţi activităţii de intervenţie în Haiti într-o singură zi de campanie de strângere de fonduri prin mesaje pe telefonul mobil şi pe site-uri de socializare ca Twitter sau Facebook, relatează CNN.
"Această campanie a depăşit orice record anterior, de când se folosesc mesajele pe telefonul mobil" pentru strângerea de fonfuri, a declarat Wendy Harman, director în cadrul Crucii Roşii. Această campanie a făcut parte dintr-un efort online, cu scopul ajutării victimelor cutremurului care a devastat această ţară. Joi la prânz, cinci dintre cele mai populare zece subiecte de discuţie pe Twitter erau legate în mod direct sau indirect de Haiti, iar subiectul "Help Haiti" era primul pe listă.
Un cutremur violent, cu magnitudinea de moment 7, s-a produs marţi la ora locală 16.53 în regiunea capitalei Port-au-Prince, fiind urmat de două replici puternice, de 5,9 şi respectiv 5,5 magnitudine de moment.
Cutremurul s-a produs la o adâncime relativ mică, de 10 kilometri, iar epicentrul a fost localizat la 22 de kilometri de capitală.