Guvernul ungar renunţă la legea fuziunii Băncii Naţionale
Fuziunea Băncii Naţionale Ungare cu Autoritatea de Reglementare a Pieţelor Financiare reprezintă un subiect-cheie în disputa Budapestei cu Comisia Europeană.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 20 Ianuarie 2012, 12:22
Guvernul ungar a decis să renunţe la fuziunea Băncii Naţionale cu Autoritatea de Reglementare a Pieţelor Financiare.
Anunţul a fost făcut vineri dimineaţă de premierul Viktor Orban, care a cedat astfel pe un subiect-cheie în disputa cu Comisia Europeană.
Premierul ungar Viktor Orban a declarat vineri, într-o emisiune a postului public de radio din Ungaria, că se aşteaptă ca marţea viitoare, când se va deplasa la Bruxelles, să se ajungă la un acord politic cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în cazul observaţiilor formulate de executivul comunitar în legătură cu unele legi ungare.
Viktor Orban a precizat că nu crede că va fi o situaţie dificilă şi, de pildă, se va renunţa la comasarea Băncii Naţionale cu Autoritatea pentru Supravegherea Instituţiilor Financiare, dar mai grea ar putea fi chestiunea jurământului depus de conducătorii băncii faţă de noua Constituţie, lucru criticat, de asemenea, de Comisia Europeană.
În plus, premierul ungar a arătat că nu ar dori să renunţe la ideea că plafonul salarial de două milioane de forinţi, adică în jur de 6.600 de euro, să fie valabil în cazul tuturor funcţionarilor publici, respectiv şi în cazul oficialilor Băncii Naţionale.
Săptămâna aceasta, Comisia Europeană a declanşat proceduri de infringement împotriva Ungariei în cazul a trei legi: cea privind Banca Naţională, cea referitoare la reducerea vârstei de pensionare la magistraţi până la limita generală valabilă şi cea vizând Autoritatea pentru Protecţia Datelor.
Comisia Europeană a acordat o lună guvernului ungar să ofere răspunsuri la observaţiile formulate.