Guvernul ungar modifică legea Băncii Naţionale
Legea privind Banca Naţională a Ungariei a blocat până acum începerea negocierilor oficiale cu organismele internaţionale pentru un acord de asistenţă financiară. Noul proiect ar putea fi adoptat de parlament în data de 2 iulie.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 21 Iunie 2012, 17:35
Guvernul ungar a înaintat parlamentului un nou proiect de modificare a controversatei legi privind Banca Naţională, care a blocat pînă acum începerea negocierilor oficiale cu organismele internaţionale pentru un acord de asistenţă financiară.
În baza noului proiect, Consiliul Monetar nu va mai trebui să trimită Executivului ordinea de zi a şedinţelor sale, un reprezentant al Guvernului nu va mai lua parte la aceste şedinţe, deciziile strategie vor aparţine acestui consiliu, iar sarcinile operative vor reveni conducerii Băncii Naţionale.
Tototdată, propuneri de suspendare a guvernatorului băncii sau a membrilor Consiliului Monetar, vor putea fi iniţiate doar după ce instanţele ungare sau europene stabilesc că sunt întrunite condiţiile necesare pentru acest lucru.
Noul proiect ar putea fi adoptat de parlament în data de 2 iulie.
În paralel cu iniţierea acestor amendamente, autorităţile ungare au trimis scrisori conducerilor Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Centrale Europene, prin care oferă informaţii în legătură cu modificările planificate şi dau asigurări că, până la expirarea, în 2013, a mandatului actualului guvernator al Băncii Naţionale, András Simor, nu va fi numit un al treilea viceguvernator şi nu va fi mărit nici numărul membrilor Consiliului Monetar.
Anterior, premierul ungar, Viktor Orban, a declarat că Ungaria este pregătită să înceapă negocierile oficiale cu organismele internaţionale în privinţa unui acord de asistenţă financiară.
Banca Centrală Europeană, şi-a exprimat recent nemulţumirea în legatură cu controversata lege referitoare la banca naţionala care oferă, printre altele, posibilitatea măririi numărului membrilor consiliului monetar şi numirii unui al treilea viceguvernator.
Legea adoptată la sfârşitului anului trecut a stat până acum în calea începerii negocierilor oficiale cu organismele internaţionale în privinţa unui acord de finanţare.
Comisia Europeana şi FMI au solicitat modificarea actului normativ pentru asigurarea independenţei instituţiei ungare.
Guvernul a iniţiat unele amendamente la această lege, acceptate de Comisia Europeană, dar votul în parlament a fost amânat dupa ce Banca Centrala Europeană a făcut publice observaţiile sale.
Banca Centrala Europeană a arătat că modificarile nu sunt suficiente pentru garantarea independenţei băncii naţionale ungare.