Guvernul ungar le cere băncilor "să îşi corecteze greşelile"
Potrivit premierului Orban, băncile din Ungaria au obligaţia morală să modifice benevol contractele încheiate cu persoanele care au credite în valută, în beneficiul debitorilor.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 06 Septembrie 2013, 12:35
Premierul ungar Viktor Orban a reiterat vineri că băncile au termen până în data de 1 noiembrie să modifice contractele încheiate cu cei care au ridicat credite în valută şi se confruntă cu probleme în ceea ce priveşte rambursarea împrumuturilor din cauza creşterii cursului de schimb în cazul francului elveţian şi euro
Premierul ungar Viktor Orban a declarat, vineri, într-o emisiune a postului public de radio Kossuth, că băncile au obligaţia morală să modifice benevol contractele încheiate cu persoanele care au ridicat credite în valută, în beneficiul debitorilor care se confruntă cu probleme.
Viktor Orban a reiterat faptul că băncile au termen până în data de 1 noiembrie să modifice aceste contracte, afirmând că trebuie să îşi corecteze greşelile, pentru că din perspectiva morală este obligaţia acestora să soluţioneze situaţia existentă, în condiţiile în care documentele încheiate conţineau prevederi conform cărora toate riscurile trebuie să fie suportate de oameni în cazul unor probleme, cum ar fi deprecierea forintului sau izbucnirea unei crize economice.
"Sigur că băncile sunt orientate către profit, dar în opinia mea nu poate fi totuşi permis ca, într-un contract, doar una dintre părţi să suporte riscurile.
"De aceea, este obligaţia morală a băncilor şi ar fi o procedură cinstită şi onorabilă să modifice contractele privind creditele în valută de bună voie, fără nici un fel de constrângere din partea statului, astfel încât o parte mai mare a pierderilor rezultate în urma schimbărilor cursului valutar să fie suportate de acestea şi nu de oameni. Pentru aceasta am dat termen până pe 1 noiembrie", a declarat premierul ungar.
Premierului ungar a mai spus că în cazul în care băncile nu vor lua măsurile necesare până la data respectivă, atunci guvernul va interveni, iar o posibilă soluţie ar putea fi eliminarea creditelor în valută.
Mulţi dintre cetăţenii ungari au contractat credite în franci elveţieni sau euro şi au întâmpinat dificultăţi în ceea ce priveşte rambursarea împrumuturilor în condiţiile în care ratele s-au mărit considerabil în ultimii ani din cauza creşterii cursului de schimb al acestor monede.
Potrivit autorităţilor, în prezent sunt aproximativ 510 mii de persoane care au contractat credite în valută, se confruntă cu dificultăţi în ceea ce priveşte plata ratelor şi riscă să îşi piardă locuinţele.