Guvernul spaniol vrea să reformeze sistemul de pensii
Motivele unei astfel de modificări sunt speranţa de viaţă crescută a spaniolilor şi garantarea sistemului de pensii în viitor, anunţă purtătorul de cuvânt al guvernului.
07 Ianuarie 2011, 19:08
Executivul de la Madrid e pe cale să schimbe fundamental legea pensiilor, lucru necesar în condiţiile crizei economico-financiare prelungite.
Finanţele spaniole nu mai sunt în stare să suporte plata unor pensii destul de mari şi pe termen îndelungat, pentru că de la stabilirea actualelor criterii, acum 15 ani, speranţa de viaţă a spaniolilor după pensionare a crescut mult.
Motivele principale ale unei astfel de modificări sunt speranţa de viaţă crescută a spaniolilor şi garantarea sistemului de pensii peste 20 sau 30 de ani.
Purtătorul de cuvânt al guvernului, Alfredo Perez Rubalcaba, a afirmat astăzi că reforma pensiilor este una dintre temele cheie pentru viitorul societăţii şi că sistemul de pensii, actualmente foarte sigur, trebuie să rămână la fel şi pentru cei care astăzi au 30, 40 sau 50 de ani.
"Actualul sistem a fost conceput în vremea când pensionarii mai trăiau cinci sau şase ani după ce ieşeau la pensie, acum trăiesc mult peste vârsta de pensionare şi trebuie să le garantăm acest drept", a declarat Rubalcaba.
Într-un document politic aprobat de parlament în 1995 se recomanda abordarea schimbărilor înainte de anul 2015.
Cele mai importante variabile în reformă sunt perioada de contribuţie şi salariul primit de-a lungul vieţii active.
Din 2002, perioada minimă de contribuţie este de 15 ani, iar pensia este echivalentă cu jumătate din salariul perceput. Pentru a beneficia de o pensie de 100% din salariu, perioada de cotizaţie trebuie să fie de cel puţin 35 de ani.
Premierul Zapatero a explicat, în repetate rânduri, că viitoarea lege a pensiilor va ţine cont de specificul profesiei sau de perioada de contribuţie.
Potrivit unei previziuni a Băncii Centrale a Spaniei, citate de ziarul "Diario Critico", scăderea natalităţii şi creşterea speranţei de viaţă vor duce, în anul 2060, la o creştere mare a numărului de pensionari, care vor fi mai mulţi decât populaţia activă.
Aceeaşi previziune mai arată că, în următorii 15 ani, cheltuiala cu pensiile, care acum reprezintă 7,6% din produsul intern brut, va fi dublă.