Guvernul spaniol aprobă proiectul legii transparenţei
Spania este una dintre puţinele ţări din Europa care nu au o lege a transparenţei. Proiectul de lege obligă administraţia să publice contracte, salarii şi concursuri de angajare.
23 Martie 2012, 16:26
Guvernul de la Madrid a aprobat proiectul de lege care obligă administraţia să publice contracte, salarii şi concursuri de angajare.
Spania este una dintre puţinele ţări din Europa care nu au o lege a transparenţei.
Primul proiect de lege care va intra în dezbatere publică este chiar cel care va obliga primăriile şi guvernele regionale să fie mai transparente.
"Dacă se fac angajări cu pile, cum am auzit de mai multe ori, să apară numele şi prenumele acestor persoane, să fie explicate condiţiile în care au fost angajate, prin concurs public sau examen, sau pentru că pur şi simplu aşa li s-a părut mai bine celor care sunt în frunte!” spune premierul Mariano Rajoy, care a prezentat proiectul de lege cu o zi înainte de a fi aprobat în şedinţa săptămânală a guvernului spaniol.
Mariano Rajoy a explicat proiectul de lege a transparenţei, necesară mai mult că oricând pentru a reduce faptele de corupţie, în special în administraţie.
"Spania suferă de corupţie acută”, scrie cotidianul El Periodico amintind că toate cazurile de gestiune ilegală a fondurilor publice care au fost şi sunt judecate în această perioadă sunt doar vârfurile iceberg-ului, că, deşi majoritatea politicienilor sunt oneşti la început, în administraţia locală şi regională "se perpetuează convieţuirea cu corupţia”.
Codul penal ar urma să fie modificat după legea transparenţei
Fostul lider al guvernului regional din Valencia, Francisco Camps, a fost achitat într-un caz de corupţie, ex-preşedintele guvernului din Insulele Baleare, Jaume Matas, a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru gestiunea ilegală a fondurilor publice şi la Sevilla, şoferul directorului regional andaluz al Muncii a şocat opinia publică recunoscând în proces că, împreună cu şeful său, cheltuiau zeci de mii de euro pe luna numai pentru consumul de cocaină.
Lista poate continua cu multe cazuri de primari şi consilieri cercetaţi pentru concesiuni ilegale de terenuri pentru construcţii, lucrări publice licitate în favoarea apropiaţilor partidelor politice şi aşa mai departe.
Cu două zile înainte de alegerile regionale din Andaluzia, cea mai populată comunitate autonomă a Spaniei, cu peste 8 milioane de locuitori şi Asturia, guvernul Rajoy vrea să facă ordine în ţară.
"Dacă adminstratiile dau subvenţii, să fie publicate. Personalul angajat de administraţie va apărea în presă. Se va cunoaşte exact ce venituri are fiecare primărie, fiecare guvern regional şi guvernul central. Se vor cunoaşte salariile liderilor politici şi vor fi sancţionaţi cei care gestionează rău banii contribuabilului”, spune Mariano Rajoy.
Proiectul Legii transparenţei şi al bunei guvernări (numele complet al decretului) este primul din Spania la care cetăţenii pot contribui cu sugestii, pentru că va fi supus dezbaterii publice.
Este de aşteptat ca odată cu aprobarea acestei legi să fie modificat şi Codul Penal spaniol, pentru a include pedepsele pentru infracţiunile administrative.
Una dintre ele, prevăzute de proiectul în discuţie, este imposibilitatea, pentru alesul care comite infracţiuni, de a mai candida la orice funcţie, timp de 10 ani.