Guvernul Spaniei dorește oprirea referendumului catalan
Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a declanșat procedura de oprire a referendumului după ce liderul provinciei a chemat locuitorii Cataloniei să decidă dacă vor separarea de Spania.
29 Septembrie 2014, 07:38
Între guvernul provinciei spaniole Catalonia şi guvernul central de la Madrid a fost deschis în mod oficial conflictul, după semnarea decretului de convocare a referendumului catalan de independenţă.
Aşa cum promisese, liderul provinciei, Artur Mas, a chemat populaţia catalană să decidă, prin referendum, la 9 noiembrie, dacă doreşte ruperea de Spania.
La rândul său, consecvent, Mariano Rajoy, care a promis că atâta timp cât el este în funcţia de premier Catalonia nu va organiza nici o consultare, a pus imediat în mişcare procedura de stopare a referendumului.
Demersurile guvernului vor avea consecinţe chiar de luni.
Prima acţiune este elaborarea de urgenţă a unui raport de către Consiliul de Stat, organul suprem consultativ al guvernului.
Raportul ajunge pe masa executivului luni dimineaţă, înainte de şedinţa extraordinară convocată de primul ministru Mariano Rajoy.
Urmează aprobarea recursurilor la legea consultării catalane şi la decretul de convocare a referendumului şi, în fine, înaintarea acestora, chiar luni, la Tribunalul Constituţional.
Este de aşteptat ca instanţa să declare neconstituţionale ambele documente şi referendumul să nu poată avea loc.
De altfel, premierul a reiterat într-o discuţie cu ziariştii care l-au însoţit în vizita din China, că Artur Mas s-a încăpăţânat să continue demersul catalan, deşi a fost avertizat în legătură cu consecinţele.
Suveranitatea aparţine tuturor spaniolilor, aminteşte Mariano Rajoy.
Poziţia sa a fost întărită de declaraţia doamnei Soraya Saenz de Santamaria, vicepremier şi purtător de cuvânt al guvernului, care a subliniat că, după suspendarea legii, Artur Mas şi susţinătorii referendumului nu mai pot face nimic.
În paralel cu acţiunile guvernului naţional de oprire a referendumului, guvernul catalan a lansat o campanie de informare privind consultarea din 9 noiembrie.
Aceasta este secondată de manifestaţiile şi de informarea intensă pe reţelele de socializare promovate de asociaţiile civice Asambla National Catalana şi Omnium Cultural.
Legitimitate, democraţie, pluralism, legalitate - sunt principiile menţionate în decretul semnat de Artur Mas la Barcelona.
Şeful guvernului catalan cunoaşte însă acţiunile guvernului de la Madrid, dar a ordonat pregătirea logistică a referendumului, în orice condiţii, indiferent de hotărârea Tribunalului Constituţional.
Următorul pas al guvernului catalan, după ce instanţa va fi suspendat decretul şi legea consultării, va fi convocarea tuturor forţelor politice din Catalonia, pentru a organiza din nou alegeri anticipate, pentru a doua oară în numai trei ani.