Guvernul Spaniei a demarat procedura de modificare a Constituţiei
Procedura de modificare a legii fundamentale este, însă, complexă şi nu se bucură de prea mult sprijin în Parlamentul de la Madrid.
22 Septembrie 2018, 12:08
Guvernul Spaniei a demarat procedura de modificare a Constituţiei, demers care vizează eliminarea imunităţii aleşilor într-o ţară zdruncinată, în ultimii ani, de numeroase scandaluri de corupţie.
Procedura de modificare a legii fundamentale este, însă, complexă şi nu se bucură de prea mult sprijin în Parlamentul de la Madrid.
Reforma îi priveşte pe parlamentari şi pe miniştri, a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului, doamna Isabel Celaá, care a răspuns şi la întrebarea dacă se pune problema includerii regelui în acest grup.
Regele nu poate fi tras la răspundere, prevede Constituţia, însă partidele de stânga, precum Podemos, au solicitat, în diverse situaţii, ca şeful statului să fie judecat ca orice cetăţean.
Cererea privind răspunderea penală a apărut mai ales în momentele în care fostul rege, Juan Carlos, a fost subiectul mai multor scandaluri.
Isabel Celaá: Nu am discutat în şedinţa de guvern despre inviolabilitatea regelui sau despre imunitatea lui. Am vorbit întotdeauna despre miniştri şi parlamentari. Menţinerea inviolabilităţii regelui este importantă. Aşa este prevăzut în Constituţie. Pe această temă, nu mai am nimic de adăugat.
Reporter: Nu este clar, însă, dacă o modificare a Constituţiei ar fi sprijinită de partidele parlamentare, cu majoritate de voturi. Dacă Podemos, principalul aliat al socialiştilor, spune că este o improvizaţie, Ciudadanos este de acord cu eliminarea imunităţii, dar critică procedura, iar Partidul Popular are şi el anumite obiecţii.