Guvernul sirian "înfometează până la supunere"
Guvernul sirian foloseşte înfometarea ca armă de război în localităţi controlate de rebeli, dar asediate de forţele loiale lui Bashar al-Assad, potrivit unui reportaj Reuters.
Articol de Cătălin Gomboş, 30 Octombrie 2013, 12:22
Guvernul sirian foloseşte înfometarea ca armă de război în localităţi controlate de rebeli, dar asediate de forţele loiale lui Bashar al-Assad, potrivit unui reportaj publicat miercuri de Reuters.
În ciuda faptului că în respectivele localităţi se află numeroşi civili, guvernul ar bloca aprovizionarea acestora nu numai cu alimente, ci şi cu medicamente şi lapte pentru bebeluşi.
"Înfometare până la supunere" este numele care i-ar fi fost dat acestei campanii de un oficial guvernamental. orţele de securitate siriene ar controla minuţios toţi civilii care încearcă să intre în zonele asediate şi ar confisca orice alimente sau medicamente găsesc asupra lor.
Dacă până acum penuria a fost cauzată de faptul că ajutorul nu putea ajunge în anumite regiuni din cauza luptelor care se desfăşurau acolo, în prezent, scrie Reuters, pare a fi vorba de o politică guvernamentală menită să îi forţeze pe rebeli să se retragă şi pe civili să nu îi mai susţină.
Potrivit unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite, aproximativ două milioane şi jumătate de civili sirieni nu au mai primit ajutoare umanitare de mai bine de un an.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pe de altă parte, a raportat că în zonele afectate de conflict se înregistrează tot mai multe cazuri de poliomielită în rândul copiilor, din cauza faptului că au fost oprite campaniile de vaccinare.
Situaţia cea mai gravă se înregistrează în suburbiile Damascului şi în bastioane ale rebelilor ca Homs, Alep şi Idlib.
Deşi convenţiile internaţionale nu interzic asedierea localităţilor în timp de război, înfometarea deliberată a civililor este considerată crimă de război.
Guvernul sirian neagă acuzaţiile şi afirmă că, de fapt, civilii din zonele afectate ar fi ostaticii "teroriştilor".
Consiliul de Securitate al ONU a cerut, la începutul lunii, Damascului să permită accesul neîntârziat al convoaielor cu ajutoare umanitare, însă, trei săptămâni mai târziu, adjunctul secretarului general ONU pe probleme umanitare informa acelaşi Consiliu de Securitate că nu s-au făcut nici un fel de progrese.