Guvernul Republicii Moldova a fost demis
Articol de Radiojurnal, 12 Noiembrie 2019, 13:13
Guvernul Republicii Moldova a fost demis cu puţin timp în urmă, după ce parlamentul a votat, cu 63 de voturi din 101, o moţiune de cenzură despusă de Partidul Socialiştilor, formaţiune a preşedintelui filo-rus Igor Dodon.
Moţiunea a fost susţinută şi de parlamentarii Partidului Democrat, formaţiune aflată la putere până în urmă cu cinci luni, când liderul său, oligarhul Vlad Plahotniuc, a părăsit Republica Moldova. Din coaliţia de guvernare formată în iunie făceau parte şi socialiştii.
Transmite Natalia Zaharescu, de la Radio Chişinău.
Reporter: În discursul rostit în plenul parlamentului, premierul Maia Sandu i-a acuzat pe deputaţii socialişti că îşi construiesc nejustificat acuzaţiile împotriva guvernului. Maia Sandu a spus că executivul său a reuşit să mărească salariile unor categorii de populaţie graţie bugetului solidarităţii şi să pornească o reformă serioasă a justiţiei.
Ea a precizat că în doar cinci luni guvernul a adus în ţară asistenţă financiară în valoare de peste 100 de milioane de euro. Datorită reformelor, Republica Moldova urma să mai primească 30 de milioane de euro din partea Uniunii Europene până la sfârşitul anului.
Totodată, Maia Sandu a remarcat faptul că preşedintele Igor Dodon, lider informal al socialiştilor, a criticat cabinetul său de miniştri în trei luni mai mult decât a criticat fostul guvern al Partidului Democrat în trei ani. Moţiunea de cenzură a socialiştilor a fost susţinută şi de deputaţii Partidului Democrat, care s-a aflat la guvernare în Republica Moldova până în vara acestui an.
Democraţii i-au reproşat Maiei Sandu că a renunţat la unele proiecte sociale realizate de fosta guvernare. În timpul examinării moţiunii în plenul parlamentului, câteva sute de persoane au manifestat în susţinerea guvernului condus de Maia Sandu.
Potrivit legii, un nou guvern poate fi format în baza unei noi majorităţi parlamentare.
Dacă timp de trei luni nu este învestit un nou guvern, preşedintele Republicii Moldova poate să dizolve parlamentul şi să anunţe alegeri legislative anticipate.