Guvernul german, dat în judecată de un concern energetic
Concernul energetic RWE a iniţiat o plângere împotriva guvernului german, nemulţumit de suspendarea acordului prin care durata de exploatare a 17 centrale nucleare era prelungită până în 2018.
Articol de Mălina Andronescu, 01 Aprilie 2011, 19:41
Concernul energetic RWE din Germania a înaintat vineri la Tribunalul administrativ din Kassel o acţiune împotriva suspendării Centralei nucleare Biblis A, al cărei operator este.
"Decizia guvernului german privind instituirea moratoriului asupra centralelor nucleare este lipsită de temei juridic", se arată în comunicatul remis presei de RWE.
Concernul german de energie este nemulţumit de recentul anunţ al cancelarului Angela Merkel de a suspenda câteva luni acordul prin care durata de exploatare a 17 centrale nucleare germane fusese prelungită cel puţin până în 2018.
Este vorba de un moratoriu de trei luni, stabilit în urma recentului incident nuclear din Japonia.
Reprezentantii concernului argumentează că Biblis A îndeplineşte toate criteriile de securitate prevăzute de lege, închiderea fiind astfel nejustificată.
Potrivit evaluărilor, pierderile înregistrate în urma închiderii centralei Biblis A se ridică la circa un milion de euro pe zi.
Decizia guvernului german, controversată
În urma accidentului nuclear de la Fukushima, guvernul german a instituit un moratoriu de trei luni asupra a şapte dintre cele mai vechi centrale nucleare aflate încă în funcţiune.
Potrivit actualei legislaţii însă, o asemenea decizie poate fi luată doar în cazul existenţei unui pericol concret pentru viaţa şi sănătatea populaţiei.
Mulţi jurişti împărtăşesc părerea că această decizie a guvernului este lipsită de temei juridic, deoarece centralele nucleare respective sunt la fel de sigure, în momentul de faţă, cum erau şi înaintea evenimentelor din Japonia.
Aceasta cu atât mai mult cu cât nu mai departe de toamna trecută, acelaşi guvern decisese prelungirea perioadei de funcţionare a centralelor respective.
După instituirea moratoriului, mulţi comentatori au reproşat guvernului Merkel că a acţionat din motive electorale, având în vedere că anul acesta în multe dintre landurile germane au loc alegeri pentru parlamentele locale.