Guvernul francez va aduce în faţa justiţiei firmele din "Panama Papers"
Guvernul francez promite să aducă în fața justiției companiile care au încălcat regulile fiscale şi sunt citate în „Panama Papers”.
Articol de Radu Dobriţoiu, 07 Noiembrie 2017, 20:17
Interpelat în Adunarea Națională, ministrul francez pentru conturi publice Gérald Darmanin a confirmat că întreprinderile franceze și contribuabilii francezi ar putea face obiectul controalelor și al urmăririi în justiție dacă faptele relevate se adeveresc.
Guvernul de la Paris a promis să acționeze în justiție companiile și contribuabilii francezi citați în scandalul 'Paradise Papers' în cazul în care se va adeveri că au fost 'încălcate' regulile fiscale în vigoare, transmite France Presse.
'Trebuie să facem o diferență între optimizările fiscale care au o bază legală și infracțiuni'', a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Christophe Castaner. ''Dacă există infracțiuni, evident ele vor fi urmărite imediat'', a spus el.
''Frauda este un act de delincvență față de Republică'', a declarat Darmanin, reamintind că susține o decădere automată din drepturile civile în anumite cazuri de fraudă fiscală.
La 18 luni după izbucnirea scandalului 'Panama Papers' privind evaziunea fiscală, Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigații (ICIJ), ce grupează 96 de mass-media din 67 de țări, a început să dezvăluie documentele din 'Paradise Papers'.
Potrivit Agerpres, dezvăluirile se bazează pe scurgerea a peste 13,5 milioane de documente financiare, provenind în special de la o firmă internațională de avocatură cu sediul în Bermude, Appleby, obținute de ziarul german Süddeutsche Zeitung. Documentele provenind de la Appleby dezvăluie îndeosebi că ministrul american al comerțului Wilbur Ross a păstrat acțiuni la o societate de transport maritim având strânse legături de afaceri cu un oligarh rus vizat de sancțiunile SUA și cu un ginere al lui Vladimir Putin, potrivit The New York Times.
În Marea Britanie, zece milioane de lire sterline din averea reginei Elisabeta a II-a au fost plasate în fonduri offshore în insulele Cayman și în Bermude, potrivit BBC și The Guardian.