Guvernul francez negociază un plan relansare a economiei
Articol de Daniela Coman, 05 Iunie 2020, 07:16
În timp ce situația continuă să se agraveze în Brazilia și în alte țări din America Latină, regiunea care a devenit noul epicentru al pandemiei, statele care au fost afectate mai devreme se concentrează acum pe relansarea economiei și pe diminuarea impactului crizei provocate de coronavirus.
Este și cazul Franței, unde Guvernul negociază, de cel puțin două săptămâni, cu reprezentanții patronatelor și ai sindicatelor un plan de combatere a șomajului și de păstrarea locurilor de muncă. Ieri a avut loc prima întâlnire prezidată de președintele Emmanuel Macron, cu prezența fizică a participanților, ceea ce nu s-a mai întâmplat din luna martie. Cu detalii, corespondenta noastră la Paris, Daniela Coman:
Reporter: Guvernul nu are o misiune ușoară. Patronatele vorbesc de scăderea salariilor pentru a nu face concedieri, suprimarea primelor până la sfârșitul anului și chiar reducerea numărului de zile de concediu de odihnă pentru a putea lucra la capacitate maximă și a mai recupera din pierderi.
Sindicatele nu sunt de acord, desigur, și califică astfel de cereri drept şantaj. Guvernul dorește continuarea programelor de ucenicie pentru tineri și șomeri, în întreprinderi, care apoi să-i şi angajeze. Dacă până acum programul era destinat firmelor cu până la 250 de salariați, de la 1 iulie el va fi valabil pentru toate companiile, statul urmând se acorde stimulente de suplimentare cuprinse între 5 şi 8 opt mii de euro pentru fiecare ucenic format și angajat.
Guvernul a promis că va continua să plătească șomajul tehnic pentru salariații din sectoarele sensibile care nu își pot relua activitatea sau nu pot reprimi la muncă întreg personalul, însă statul nu va mai putea susține milioanele de salarii pe care le-a plătit în perioada de izolare.
Deja de luna aceasta și-a redus contribuția, iar pe viitor va fi convenit împreună cu partenerii sociali un dispozitiv diferit. De asemenea, Franța intenționează să revadă regimul muncitorilor detașați.
Potrivit cifrelor de la sfârșitul lunii aprilie, peste 8 milioane de francezi se afla un șomaj tehnic din cauza epidemiei, iar 6 milioane erau în căutarea unui loc de muncă.
La aceştia se adaugă cei aproximativ 800.000 de tineri care termină școala și vor intra în curând pe piața muncii.
Potrivit unor estimări, 4 din 10 francezi sunt în pericol să-și piardă locul de muncă din cauza crizei economice postepidemie.
(PH)