Guvernul francez anunţă luni un calendar al negocierilor cu sindicatele
Guvernul francez anunţă luni un calendar al negocierilor cu sindicatele greviste, care nu renunţă la protestul faţă de reforma pensiilor.
Articol de Florin Lepădatu, 23 Decembrie 2019, 08:16
Guvernul francez anunţă luni un calendar al negocierilor cu sindicatele greviste, care nu renunţă la protestul faţă de reforma pensiilor, în pofida apelului la resposabilitate lansat de preşedintele Emmanuel Macron.
Preşedintele a cerut suspendarea grevei pe perioada Crăciunului, pentru a evita perturbarea călătoriilor.
Discret până acum faţă de acţiunea sindicală, Emmanuel Macron a spus chiar că renunţă la viitoarea sa pensie de şef de stat, ceea ce potrivit presei franceze ar reprezenta o economie anuală pentru contribuabil de peste 60.000 de euro.
Deocamdată greva din transporturile franceze produce pagube în turism şi comerţ şi a mai pierdut din susţinerea populară, după cum transmite corespondenta RRA la Paris, Daniela Coman: "Ca peste tot în lumea creştină, şi în Franţa, Crăciunul se sărbătoreşte în familie.
Anul acesta, pentru mulţi este o aventură să se adune în acelaşi loc.
Aproximativ 48% dintre clienţii Societăţii de Căi Ferate au întâmpinat dificultăţi în ultimele zile în a putea lua trenul, chiar dacă mulţi aveau biletele cumpărate dinainte.
Companiile de autocare au fost luate cu asalt de clienţi, chiar dacă drumul pe şosea durează mult mai mult decât cu trenurile de mare viteză şi, desigur, cei mai mulţi au plecat cu maşina personală ceea ce a dus la aglomeraţie şi ambuteiaje în traficul rutier din toată Franţa.
Hotelurile şi restaurantele din toate regiunile turistice şi cu precădere din Paris şi din staţiunile montane se numără deja printre marii perdanţi ai acestei mişcări sociale.
Rezervările în hotelurile din Paris sunt în scădere cu 40-50% de când a început greva, chiar dacă hotelierii au scăzut preţurile.
Este aproape de necrezut că au dispărut cozile interminabile de la intrarea la Turnul Eiffel, la Luvru sau la Musée d'Orsay.
Scăderea numărului turiştilor străini, dar şi a celor din provincie care făceau mici escapade la Paris pentru a cumpăra cadouri a redus mult vânzările buticurilor de lux din centrul capitalei franceze, cu consecinţe financiare enorme, pentru că vânzările lor din perioada sărbătorilor reprezentau între 10 şi 20% din cifra de afaceri anuală.
Potrivit evaluărilor Institutului de Statistică şi Băncii Centrale, nu este afectată deocamdată perspectiva de creştere economică a Franţei, prognozată la 0,2% din PIB pe trimestrul al patrulea al lui 2019."