Guvernul de la Sofia, "surprins de decizia Rusiei"
În Comisia parlamentară pentru Energie de la Sofia se vorbeşte că ar putea fi vorba de o tactică a Moscovei referitor la stoparea gazoductului South Stream.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 02 Decembrie 2014, 13:33
Autorităţile de la Sofia sunt surprinse de decizia anunţată aseară de Rusia de a renunţa la gazoductul South Stream, care urma să aprovizioneze Europa cu gaze ruseşti trecând prin Bulgaria.
Preşedintele Vladimir Putin a spus că motivul este opoziţia Uniunii Europene, care i-a determinat pe bulgari să refuze construirea conductei, şi a evocat în schimb posibilitatea creării unei legături către sudul continentului prin Turcia.
Însă în Comisia parlamentară pentru Energie de la Sofia se vorbeşte că ar putea fi vorba de o tactică a Moscovei.
Până la această oră nu a fost anunţată reacţia primului ministru Boiko Borisov.
Ministrul economiei, Lukarski, a spus că se aşteaptă poziţia oficială a Rusiei.
Cea a Bulgariei, exprimată de guvernul interimar, este că gazoductul nu corespunde regulamentelor europene, dar nicidecum că Uniunea Europeană nu este interesată în realizarea acestuia.
Ruta prin Turcia "este de două-trei ori mai scumpă"
Vicepreşedintele Comisiei parlamentare pentru energetică, Martin Dimitrov, a declarat că Rusia nu va renunţa la ruta bulgară, pentru că cea prin Turcia este, citez, de două-trei ori mai scumpă.
Transferul rutelor de tranzit din Ucraina în Turcia va putea crea, la un moment dat, probleme politice şi mai grave Gazpromului.
Declaraţia lui Putin reprezintă o manevră tactică prin care sunt exercitate presiuni asupra Bulgariei şi a Comisiei Europene.
Identică este poziţia fostului ministru socialist al energeticii, Rumen Ovcearov, care consideră că pierderile anuale ale Bulgariei nu numai din taxele de tranzit, din South Stream, dar şi a celor pentru actualul tranzit, evaluat la 17 miliarde metri cubi, vor depăşi 600 de milioane de dolari.
Dacă 30% din exportul de gaze al Rusiei traversează Bulgaria, ţara îşi va putea garanta independenţa energetică prin dependenţă mutuală, consideră Ovcearov.
Conducta South Stream urma să coste în jur de 40 de miliarde de dolari şi să intre în Europa prin Bulgaria, de unde s-ar fi conectat la reţelele de aprovizionare din sudul şi centrul Europei - proiect prin care Gazprom urma să îşi asigure dominaţia ca furnizor.
Comisia Europeană vrea, însă, să reducă pe cât posibil dependenţa europenilor de gazele ruseşti.