Guvernul de la Roma nu poate lua decizii până la alegerile parlamentare
Îngrijorările cetăţenilor cresc. Politicienii se pregătesc de alegerile din 25 septembrie. Prețul gazelor se poate dubla.
Articol de Radio România Actualităţi, 23 August 2022, 03:53
În vreme ce Rusia continuă să închidă robinetul gazelor spre Europa, actualul guvern de la Roma este în imposibilitatea de a lua decizii până la alegerile parlamentare din 25 septembrie.
Îngrijorările în rândul cetăţenilor cresc, iar politicienii se pregătesc de alegeri. Mulţi dintre ei spun că energia trebuie să fie tema principală a dezbaterilor, altfel, la finalul campaniei electorale ne vom trezi cu firme închise. Corespondenta RRA la Roma, Elena Postelnicu, a transmis mai multe detalii.
Elena Postelnicu: Creşterea preţurilor la gaz nu se opreşte nici în Peninsulă, iar îngrijorările sunt din ce în ce mai mari. Dacă fluxul de metan care vine din Rusia va continua să scadă până la zero, raţionalizarea va fi greu de evitat chiar şi în Italia, la fel ca şi închiderea companiilor care nu mai pot suporta costurile facturilor care cresc vertiginos, cu consecinţa unei încetiniri bruşte a economiei. Pe scurt, se prevede un scenariu foarte dificil pentru toamnă şi iarnă. Mai grav este că această creştere, scăpată de sub control a preţurilor la gaz, care săptămâna trecută a urcat la peste 250 de euro/MWh, anunţă deja un nou val puternic de majorări a preţurilor la facturile de electricitate şi gaze naturale. Între timp, va fi inevitabilă reducerea consumului. Guvernul condus de Mario Draghi a elaborat de mult timp o serie de măsuri pentru a face faţă iernii, în caz de reduceri de aprovizionare din partea Rusiei. Doar că, oricât ar fi de bune şi de utile aceste măsuri nu mai pot fi puse în aplicare, în contextul în care Italia se pregăteşte de alegeri parlamentare. Aceste alegeri neaşteptate au întrerupt activitatea lui Mario Draghi şi, abia după 25 septembrie va interveni, dacă va fi necesar. Dar, între timp, Vladimir Putin continuă reducerea livrărilor către Europa, care reprezintă încă 30% din consumul italian şi al Uniunii Europene. Totuşi, Italia se poate salva, pe moment, şi pentru faptul că dispune de până la trei gazoducte alternative din Libia, Algeria şi Azerbaidjan şi aceasta în urma acordurilor recente semnate de actualul Executiv de la Roma. Încă de la final de vacanţă de vară, au apărut primele semnale de îngrijorare din partea marilor investitori. ''Ne aşteaptă o perioadă de urgenţă naţională şi trebuie să acţionăm în consecinţă. Mario Draghi trebuie să demareze imediat un plan real de raţionalizare a energiei, altfel, în câteva săptămâni, fabricile vor fi în impas, un dezastru”. - a declarat într-un interviu pentru ''La Stampa'' preşedintele Confindustria Veneto, Enrico Carraro, care, în plus, recunoaşte că nu mai poate face faţă şi nu găseşte niciun motiv de optimism în actuala campanie electorală. Potrivit calculelor unor analişti, începând cu luna octombrie, preţurile s-ar putea dubla la propriu, faţă de cele din vară, cu consecinţe foarte grave în primul rând pentru industriile mari consumatoare de energie şi pentru economie. Cele 2 decrete aprobate până acum nu vor fi suficiente pentru a reduce preţurile, până când noul guvern nu va fi instalat la Palat Chigi, probabil la începutul lunii noiembrie.