Guvernul de la Madrid intenționează să prelungească starea de urgență
Guvernul de la Madrid intenționează să prelungească starea de urgență până pe 24 mai.
05 Mai 2020, 07:01
Guvernul de la Madrid intenționează să prelungească până pe 24 mai starea de urgență care urma să expire la sfârșitul acestei săptămâni.
Ideea a fost respinsă însă de liderul principalului partid de opoziție, Pablo Casado, care a apreciat că nu mai este nevoie de acest instrument extraordinar care limitează drepturi fundamentale și libertăți.
De astăzi, în Spania, a treia țară europeană ca număr de deces din cauza COVID-19, intervine relaxare a măsurilor de izolare.
Guvernul va aproba azi, în ședința săptămânală, ordonanța care trebuie să primească votul în parlament.
Aceasta este necesară, a subliniat ministrul sănătății, Salvador Illa, chiar dacă Spania aplică de astăzi primele măsuri de relaxare a restricțiilor.
Salvador Illa: Starea de urgență este necesară în această etapă de revenire, care este foarte complexă, pe care o punem în aplicare gradual. Este un instrument constituțional care ne permite să luăm măsurile necesare pentru controlarea epidemiei, dar și pentru activarea mecanismelor necesare, dacă ar crește din nou numărul de cazuri. Funcționează și a avut efect, iar ca ministru al sănătății cred că e mai bine să nu facem experimente care să ne ducă la haos.
Totuşi, liderul Partidului Popular, care până acum a votat pentru starea de urgență în trei ocazii, consideră că există și alte măsuri legislative pentru a ajunge la normalitate.
Pablo Casado: Există și alte măsuri pentru ca executivul să apere sănătatea publică și economia spaniolilor. Anticipez că nu putem sprijini prelungirea stării de urgență pe care o propune Guvernului Sanchez. Ne vom stabili poziția privind votul după ce vom cunoaște conţinutul ordonanței sau după ce vom discuta cu şeful guvernului.
Conservatorii au mai cerut ca revenirea la normalitate să fie dusă la capăt cu o mai mare coordonare cu regiunile, precum și testarea masivă a angajaților la locul de muncă.
O altă măsură urgentă pe care o cere Partidul Popular este ca ajutoarele prevăzute de șomajul tehnic și cele pentru persoanele fizice autorizate și firmele mici și mijlocii să nu fie condiționate de durata stării de urgență, ci de necesitățile economice.
Pe de altă parte, criza coronavirusului a dus la pierderea a sute de mii de locuri de muncă și în luna aprilie sistemul asigurărilor sociale a pierdut 1,2 milioane de contribuabili.
Cele mai afectate regiuni sunt: Andaluzia, Canare, Murcia, Valencia, în principal din cauza opririi activității în turism. De altfel, guvernul a prevăzut deja că rata șomajului va ajunge, până la finele anului, la 19%.