Guvernul de la Chişinău şi-a prezentat demisia
Într-o scurtă şedinţă executivul de la Chişinău a adoptat hotărârea de a-şi depune demisia, care urmează să fie prezentată marţi în cadrul primei şedinţe a noului parlament.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 27 Decembrie 2010, 14:09
Guvernul de la Chişinău şi-a prezentat luni demisia, legată de validarea de către Curtea Constituţională a scrutinului parlamentar din 28 noiembrie.
Într-o scurtă şedinţă cabinetul de miniştri a adoptat luni la prânz o hotărâre în acest sens, care urmează să fie prezentată marţi în cadrul primei şedinţe a noului parlament.
Premierul Vlad Filat a anunţat că executivul rămâne să-şi exercite atribuţiile legate de administrarea treburilor publice până la investirea noului guvern.
Marţi, la ora 14.00, Curtea Constituţională urmează să înmâneze legitimaţiile deputaţilor aleşi la 28 noiembrie, iar începând cu ora 15.00 va avea loc prima şedinţă a parlamentului, în cadrul căreia ar trebui să fie ales preşedintele parlamentului, care va exercita şi funcţia de preşedinte interimar.
Şedinţa va fi prezidată de decanul de vârstă a noului Legislativ, care este preşedintele Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin.
Actualul preşedinte de parlament şi şef interimar al statului, Mihai Ghimpu, s-a arătat convins de faptul că la prima şedinţă va fi ales un preşedinte de parlament din partea partidelor necomuniste, chiar dacă negocierile pentru reconstituirea Alianţei pentru Integrare Europeană încă nu s-au finalizat.
Alianţa ar mai avea nevoie de susţinerea a doi deputaţi comunişti
Chiar şi după constituiera Alianţei, partidele necomuniste nu vor putea alege, singure, un şef de stat, situaţie care riscă să provoace noi alegeri parlamentare anticipate anul viitor.
Alianţa, care deţine 59 de mandate, ar mai avea nevoie de susţinerea a doi deputaţi comunişti pentru alegerea preşeditelui, pentru a asigura o guvernare de patru ani.
Conform înţelegerilor la care s-a ajuns în cadrul negocierilor, în cazul reconstituirii Alianţei democratice, noul preşedinte de parlament ar urma să fie preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu.
Iar în cazul în care se va reuşi alegerea acestuia în funcţia de şef de stat, funcţia de preşedinte de parlament va reveni preşedintelui Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.
Poziţia de prim-ministru va fi de ţinută în continuare de Vlad Filat, preşedinte al Partidului Liberal Democrat.
Noi negocieri pentru reconstituirea Alianţei pentru Integrare Europeană vor avea loc luni seara, după ce pe parcursul zilei Partidul Democrat, de alegerea căruia depinde dacă va fi constituită o alianţă de centru-dreapta sau una de centru-stânga, se întâlneşte şi cu Partidul Comuniştilor.
Negocierile ar trebui să fie finalizate prin semnarea unui acord de constituire a alianţei ne-comuniste până cel târziu marţi după amiază.
În noul guvern, şapte ministere ar urma să revină PLDM şi câte cinci ministere – PD-ului şi PL.