Guvernul britanic vrea "un stabilizator pentru preţul benzinei"
Măsura luată de guvernul britanic ar trebui să funcţioneze pe principiul "dacă preţul petrolului creşte, taxele scad" şi invers, ceea ce ar face ca tariful la pompă să rămână nemodificat.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 24 Martie 2011, 15:10
În ultimele luni guvernul britanic a vorbit despre posibilitatea introducerii unui stabilizator pentru preţul benzinei.
Acesta ar fi urmat să funcţioneze pe principiul "dacă preţul petrolului creşte, taxele scad" şi invers, măsură ce ar fi permis ca preţul la pompă să rămână nemodificat, indiferent de fluctuaţiile pieţei.
În cele din urmă, ministrul de finanţe George Osborne a ales o variantă de compromis.
"În primul rând, vom amâna pentru anul viitor creşterea cu cinci penny a accizelor programate să intre în vigoare în aprilie.
"În al doilea rând, măsura prin care se adaugă un penny peste inflaţie în fiecare an va fi anulată până la sfârşitul acestui mandat.
"Nu în ultimul rând, pe lângă faptul că oprim creşterea taxelor vreau să anunţ chiar o micşorare a lor. Accizele la benzină vor scădea cu un penny pe litru, măsura intrând în vigoare imediat", a declarat George Osborne.
Ministrul de finanţe a explicat că fondurile pentru punerea în practică a acestor măsuri vor proveni din sectorul petrolier.
El a anunţat o majorare a taxelor pe profit pentru companiile care exploatează resursele de petrol din Marea Nordului, sumele încasate la buget urmând să crească astfel cu circa două miliarde de lire sterline.
Opoziţia laburistă consideră că măsura este ineficientă
Opoziţia laburistă consideră însă că această măsură este ineficientă deoarece companiile petroliere vor încerca să-şi atenueze pierderile, iar acest lucru se va resimţi în cele din urmă tot în preţul final al benzinei.
De asemenea, BBC a relatat că unele benzinării au anticipat o micşorare a accizelor şi au majorat preţul benzinei înainte ca ministerul de finanţe să facă anunţul pentru a reveni apoi la preţul iniţial considerat redus de această dată.
Pe termen lung, analiştii economici consideră că măsura anunţată de guvern s-ar putea dovedi falimentară, dacă preţul petrolului pe pieţele internaţionale continuă să crească.
Estimările arată că o majorare cu zece lire sterline a barilului de petrol înseamnă costuri cu circa şapte penny mai mari pentru un litru de benzină, sumă pe care guvernul nu ar putea să o finanţeze doar din taxele impuse companiilor petroliere.
De asemenea, dacă preţul barilului de petrol va rămâne la un nivel ridicat pentru o perioadă mai îndelungată, atunci economia britanică ar putea suferi pierderi de până la şapte miliarde de lire sterline anual.