Guvernul britanic vrea să vândă "pădurea lui Robin Hood"
Guvernul Marii Britanii doreşte să privatizeze pădurile pe care le are în administrare pe teritoriul Angliei. Printre pădurile care ar urma să fie vândute se află şi cele istorice de la Dean şi Sherwood.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 25 Ianuarie 2011, 16:06
Guvernul Marii Britanii intenţionează să privatizeze pădurile pe care le are în administrare pe teritoriul Angliei.
E vorba de aproape 250 de mii de hectare de teren, care ar urma să ajungă în proprietatea unor companii private până în 2020.
Printre pădurile care ar urma să fie vândute se află şi cele istorice de la Dean şi Sherwood.
Autorităţile speră să completeze astfel bugetul cu aproape 100 de milioane de lire sterline şi să reducă fondurile destinate Comisiei pentru silvicultură.
Mai multe organizaţii ecologiste au cerut guvernului să renunţe la această idee pe care o consideră a fi "distructivă".
Lor li s-au adăugat circa o sută de persoane publice din Marea Britanie care au semnat o petiţie prin care solicită blocarea proiectului.
Printre semnatari se numără Arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams, actriţa Judi Dench şi fiica Ducelui de Kent, Lady Helen Taylor.
Protestatarii se tem că vânzarea pădurilor va duce la înmulţirea staţiunilor de vacanţă, a terenurilor de golf şi a companiilor comerciale din industria lemnului.
Guvernul vrea să modifice şi legislaţia
Există discuţii ca guvernul să schimbe chiar şi legislaţia veche de aproape 800 de ani care priveşte pădurile istorice, astfel încât noii proprietari să poată tăia copacii.
În acest caz, celebra pădure din Sherwood, casa lui Robin Hood, ar putea fi redusă ca dimensiuni.
De asemenea, vânzarea pădurilor va limita accesul publicului în aceste zone.
Dacă în prezent legislaţia permite vizitarea necondiţionată a pădurilor, pe viitor accesul ar putea fi restricţionat la câteva poteci special desemnate de proprietar.
"Pădurile reprezintă moştenirea noastră naţională. Suntem o naţiune insulară, şi cu toate acestea multă lume preferă pădurea decât malul mării.
"Am contat pe aceste păduri din timpuri străvechi şi în ele pot fi găsite plante şi animale unice în lume. Vânzarea lor ar fi catastrofală" spun membrii organizaţiei "Salvaţi Pădurile Angliei".
Un sondaj realizat recent în Marea Britanie, arată că peste trei sferturi din populaţie se opune planurilor de vânzare a pădurilor.
Este de aşteptat ca guvernul să ia o decizie privind pădurile în această săptămână, însă o eventuală decizie de vânzare a acestora va trebui aprobată de Camera Lorzilor.