Guvernul britanic va opri ajutorul financiar acordat R. Moldova
Marea Britanie a alocat aproximativ opt miliarde de lire sterline pentru programele de dezvoltare internaţională, dar a decis să oprească ajutorul acordat direct pentru 16 state, printre care R. Moldova.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 28 Februarie 2011, 16:06
Republica Moldova se numără printre statele care nu vor mai primi ajutor internaţional din partea Marii Britanii.
Guvernul de la Londra va anunţa marţi noul buget destinat dezvoltării internaţionale, accentul fiind pus asupra statelor în care nivelul sărăciei se situează cu mult sub limită.
Marea Britanie a alocat aproximativ opt miliarde de lire sterline pentru programele de dezvoltare internaţională, dar a decis să oprească ajutorul acordat direct pentru 16 state, printre care Republica Moldova, Rusia şi China.
Ministrul pentru dezvoltare internaţională, Andrew Mitchell, a explicat la BBC, că un motiv al acestei decizii ar fi şi ineficienţa unor programe derulate prin aceste acorduri.
"Am încercat să ne asigurăm că programele noastre se vor concentra asupra zonelor care au cea mai mare nevoie.
"Din unele ţări ne vom retrage pentru că s-a înregistrat o reducere a nivelului de sărăcie, iar în altele am constatat că programele bilaterale nu sunt atât de eficiente pe cât ne-am fi dorit şi am hotărât să lăsăm alte organizaţii să acţioneze în acele state" a declarat ministrul.
Marea Britanie ar putea renunţa şi la finanţarea UNESCO
UNESCO, care a fost boicotată de britanici timp de 12 ani, între 1985 şi 1997, pe motiv că ar fi “pro-sovietică”, va trebui să îndeplinească anumite criterii pentru a mai primi fonduri, ultimele rapoarte sugerând că cele 15 milioane primite anual din partea Marii Britanii sunt cheltuite necorespunzator.
Executivul de la Londra este însă criticat pentru că menţine India pe lista beneficiarilor de fonduri, deşi această ţară îşi poate permite un program spaţial propriu.
Aproximativ 30 la sută dintre fondurile alocate se vor îndrepta în următorii trei ani către statele afectate de conflicte, precum Afganistanul, sau către cele în care există pericolul propagării curentului extremist islamist, cum ar fi Yemenul.
Irakul a fost exclus de pe lista beneficiarilor.
Un procent important al acestor fonduri se va îndrepta către un grup de 27 de state în care populaţia trăieşte într-o sărăcie severă, iar mortalitatea infantilă şi decesele cauzate de malarie sunt la un nivel foarte ridicat.
Guvernul a precizat că în acest moment nu există intenţia de a acorda vreun ajutor Libiei, dar lucrurile s-ar putea schimba în cazul în care în această ţară va fi semnalată o criză umanitară.