Guvernul britanic continuă negocierile cu opoziţia pe tema Brexitului
Decizia a fost anunţată ieri, după şedinţa cabinetului de la Londra
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 15 Mai 2019, 03:36
Un purtător de cuvânt al premierului britanic a anunţat, ieri, că Guvernul intenţionează să treacă prin Parlament legislaţia necesară pentru Brexit până la începutul vacanţei parlamentare, programată după mijlocul lunii iulie. Acesta a lăsat să se înţeleagă însă că până în acest moment membrii cabinetului nu au căzut de acord asupra unei strategii pentru a obţine voturile necesare în Camera Comunelor. Mai mult, se pare că miniştrii sunt în continuare divizaţi când vine vorba de negocierile cu opoziţia. Unii ar vrea ca aceste discuţii să nu mai aibă loc, alţii cred că în contextul politica actual, aceste negocieri reprezintă una dintre puţinele şanse de a forma o majoritate parlamentară.
13 foşti membri ai Guvernului britanic, printre care fostul ministru de externe Boris Johnson şi fostul ministru pentru Brexit, Dominic Raab, au publicat în presă o scrisoare adresată premierului Theresa May, în care îi cer să nu accepte cererea Partidului Laburist, care doreşte ca Regatul Unit să rămână într-o uniune vamală şi după Brexit. "Veţi pierde centrul loial al Partidului Conservator şi veţi rupe partidul în bucăţi", apreciază ei în această scrisoare, publicată în cotidianul "The Times". "Vă cerem să reflectaţi din nou la acest lucru. Niciun lider nu-i poate lega mâinile succesorului său, iar un acord ar fi în cel mai bun caz temporar, în cel mai rău caz iluzoriu", se mai precizează în această scrisoare. Pentru laburişti, aceasta este una dintre principalele temeri, că orice înţelegere încheiată cu guvernul ar putea fi ignorată de viitorul prim-ministru, în contextul în care Theresa May a promis că va demisiona după ratificarea acordului de retragere din Uniunea Europeană.
Ministrul din umbră al finanţelor, John McDonald, apreciază că scrisoarea de ieri, adresată premierului reduce şi mai mult posibilitatea încheierii unui acord cu Executivul. "Marea noastră problemă este că dacă vom face eforturi pentru a trece un eventual acord prin parlament şi apoi acesta este răsturnat în curs de câteva săptămâni, atunci vom avea de-a face cu un act de rea-credinţă de proporţii catastrofale", a declarat John McDonald. El a subliniat însă că, până acum, Guvernul nu a făcut vreo ofertă care să dea speranţe că negocierile s-ar putea încheia într-un mod favorabil.
În cazul în care discuţiile vor eşua, premierul Theresa May a promis că va da din nou ocazia Parlamentului să decidă asupra viitorului Brexitului. Camera Comunelor a respins, în martie, toate opţiunile supuse unor voturi indicative, dar de această dată prim-ministrul spune că Guvernul este pregătit să accepte orice variantă care va atrage o majoritate parlamentară.