Guvernul britanic caută un nou plan de salvare a economiei
Executivul britanic dezbate un set de măsuri care ar trebui luate pentru stimularea creşterii economice în contextul în care FMI a avertizat Marea Britanie că riscă reintrarea în recesiune.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 21 Septembrie 2011, 14:25
Guvernul britanic încearcă să găsească un aşa-numit "plan B" de salvare a economiei, comentează presa de la Londra, care apreciază că măsurile iniţiale anti-criză bazate în special pe reduceri bugetare nu au avut rezultatele scontate.
Potrivit analiştilor britanici, executivul ar încerca să dea acum un impuls creşterii economcie prin alocarea unor fonduri de aproximativ cinci miliarde de lire sterline pentru proiecte de infrastructură.
Această variantă apare în contextul în care FMI a avertizat Marea Britanie că riscă reintrarea în recesiune.
Guvernul dezbate în aceste zile măsurile care ar trebui luate pentru stimularea creşterii economice.
Din câte se pare, mai mulţi miniştri şi secretari de stat ar opta pentru injectarea în economie a circa cinci miliarde de lire sterline, bani cu care să fie finanţate proiecte de infrastrucutră, precum autostrăzi, reţele de cale ferată sau de Internet.
La începutul acestei săptămâni, guvernul anunţase că suma ar fi de doar câteva sute de milioane de lire, dar, din câte se pare, ar exista presiuni din partea mediului de afaceri pentru investiţii mai consistente.
Jurnaliştii britanici susţin că discuţiile s-ar axa în prezent asupra modului în care aceste investiţii pot fi făcute fără ca planul de reducere a deficitului bugetar să fie afectat.
Ministerul de Finanţe a negat însă vehement această variantă, precizând că programul de austeritate stabilit de guvern în urmă cu aproape un an rămâne în picioare şi că, în acest moment, nu este nevoie de un "plan B" de salvare a economiei.
Această dezbatere are loc însă pe fondul avertizărilor făcute de FMI, potrivit căruia Marea Britanie are o şansă din şase să reintre în recesiune din cauza tulburărilor economice mondiale.
Creşterea economică a Marii Britanii pe anul viitor se estimează să nu depăşească 1,6%
Directorul Departamentului de Cercetare din cadrul FMI, Olivier Blanchard susţine că economia globală a intrat într-o nouă fază periculoasă.
"Recuperarea a slăbit în mod considerabil. E nevoie de politici puternice pentru a îmbunătăţi perspectivele şi pentru a reduce riscurile.
"Pieţele au devenit mai sceptice atunci când vine vorba despre capacitatea guvernelor de a ţine sub control datoria lor publică. Îngrijorările s-au răspândit de la periferia Europei înspre inima ei şi apoi chiar mai departe. Teama de necunoscut e foarte mare, " a spus Olivier Blanchard.
Preţul acţiunilor a scăzut, iar acest lucru va afecta foarte mult creşterea economică în lunile următoare. Previziunile de creştere economică la nivel mondial pentru anul viitor au fost revizuite în scădere, de la 5% la 4%, acelaşi lucru întâmplându-se şi în cazul statelor din zona euro, pentru care Fondul prevede o scădere de 0,6%, de la 1,7% la 1,1%.
În ceea ce priveşte Marea Britanie, se estimează că anul viitor creşterea economică nu va depăşi 1,6%, după ce anterior nu era exclusă chiar o creştere de 2,3%.
Potrivit FMI, nivelul scăzut al creşterii economice şi inflaţia foarte mare sunt principalele pericole interne pentru Marea Britanie, recomandarea Fondului find ca, în cazul în care creşterea economică este mai mică decât cea prevăzută, să se renunţe la măsurile de austeritate.
Ministerul de Finanţe consideră însă că orice abatere de la planul iniţial de reducere a deficitului buget ar reprezenta un semnal negativ pentru pieţe şi ar afecta şi mai mult încrederea în economia britanică.
Potrivit ministerului, Marea Britanie ar urma să înregistreze anul viitor o creştere mult mai mare decât cele din statele zonei euro şi, ca urmare, va putea să urmeze fără nici un risc politica de austeritate.