Guvernul britanic a prezentat planurile de reformă politică
Propunerile includ un mandat fix, de cinci ani, pentru Parlament, o Cameră a Lorzilor aleasă, în mare parte, de electorat, drepturi pentru alegători, de a-şi concedia parlamentarii, şi un referendum asupra sistemului de vot.
20 Mai 2010, 09:43
Guvernul britanic de coaliţie a prezentat planurile sale de reformă politică, printr-un discurs susţinut de vicepremierul Marii Britanii, liberal-democratul Nick Clegg.
Propunerile includ un mandat fix, de cinci ani, pentru Parlament, o Cameră a Lorzilor aleasă, în cea mai mare parte, de electorat, drepturi pentru alegători, de a-şi concedia parlamentarii, şi un referendum asupra sistemului de vot.
În primul său discurs, ca vicepremier, Nick Clegg a declarat că propunerile Guvernului conservator/liberal-democrat reprezintă cea mai mare schimbare, în democraţia britanică, din ultimele două secole. Potrivit liderului liberal-democrat, planurile coaliţiei sunt concentrate pe trei puncte principale.
"În primul rând, vom anula toate legile inutile, care vă inhibă libertatea. Apoi vom reforma sistemul nostru politic, astfel încât să fie transparent, deschis şi decent. ªi în al treilea rând, vom redistribui în mod radical puterea, luând-o de la centru şi punând-o în mijlocul comunităţilor, în casele şi mâinile voastre" a declarat Nick Clegg.
Nick Clegg a anunţat că se va renunţa la cardurile de identitate biometrice şi la Registrul Naţional de Identitate, pentru a pune capăt culturii de spionare a populaţiei, introdusă de guvernul anterior.
Potrivit vicepremierului, membrii Camerei Lorzilor vor fi aleşi, în mare parte, de către electorat, iar de acum înainte Parlamentul va avea un mandat fix, de cinci ani.
Clegg a vorbit şi de o repoziţionare a relaţiei între stat şi cetăţean, care le va da alegătorilor autoritatea de a-şi concedia parlamentarii corupţi.
El a atras însă atenţia că niciun program de reformă a sistemului politic nu ar fi complet, fără o reformă a sistemului de vot.
"Acest guvern vă va da posibilitatea să optaţi, în cadrul unui referendum, pentru un nou sistem de vot, numit vot alternativ" a mai precizat Nick Clegg.
Potrivit acestui sistem, parlamentarii vor trebui să primească votul a cel puţin 50% din alegătorii circumscripţiei în care candidează.
Nick Clegg a declarat, însă, că acceptă poziţia diferită, a conservatorilor, pe această temă.
"David Cameron şi cu mine suntem foarte relaxaţi, în ceea ce priveşte faptul că, într-un astfel de referendum, vom promova cauze diferite, iar poziţia mea este clară. Actualul sistem de vot majoritar este o piedică majoră, în calea unei schimbări politice de durată" a declarat Nick Clegg.
Vicepremierul Nick Clegg nu a anunţat, însă, o dată precisă pentru organizarea acestui referendum şi nici n-a formulat exact felul în care acesta se va desfăşura.